Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Ekstedt tror på en grönare framtid – men vad tycker han om larver som framtidskost? Hör i klippet. Foto: SVT

Kocken om framtidens matvanor: Mer grönt

Publicerad

Svenskarnas matvanor förändras. Bland annat dricker vi bara hälften så mycket mjölk som vi gjorde för 40 år sedan. Dessutom äter vi långt mer färska grönsaker än tidigare. Det visar nya siffror från Jordbruksverket.

– Generellt är det bra att vi äter mer växtbaserad kost. Det är en av lösningarna för framtiden, säger kocken Niklas Ekstedt när han gästade SVT:s Aktuellt.

Men samtidigt som vi äter mer grönsaker och dricker mindre mjölk har svenskarnas aptit på kött ökat med hela 75 procent jämfört med tidigt 80-tal. Genomsnittet per person ligger nu på drygt 48 kilo per år.

Fågel är den underkategori bland kött som ökat mest och under samma tidsperiod har vårt ätande av fågelkött fyrdubblats.

Vad är det då som styr svenskarnas matvanor? Enligt Niklas Ekstedt handlar det om flera aspekter. I dagsläget handlar det ofta om sociala medier, men inte minst om ekonomin.

– När vi går i matvarubutiken, vad är billigt och vad är dyrt? Och det märker man ju. Som fin fisk. Det åt vi ofta hemma när jag var liten. Som fin torsk, piggvar och hälleflundra. Det är i stort sett borta i dag. Nu handlar det mer om odlad fisk, som norsk lax.   

Och framtidens mat, vad tror Niklas Ekstedt om den?

– Jag tror att i framtiden kommer vi äta mer grönt. Allt pekar mot att det är den enda lösningen. Laga mer grönt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.