Köerna för att få en lärarlegitimation är nästan helt borta. Foto: TT

Köerna för lärarlegitimation nästan borta

Uppdaterad
Publicerad

Köerna för att få lärarlegitimation är i stort sett borta. Tidigare kunde väntetiden vara över ett år – men enligt Skolverket har väntetiden nu gått ned till tre månader. Nu vill man att nyanlända lärare ska kunna börja jobba snabbare.

I år har det gått fem år sedan riksdagen röstade igenom reformen med yrkeslegitimation för lärare. Och äntligen ser Skolverket alltså ut att ha kommit ikapp med utfärdandet av legitimationen.

Köerna minskat

Längst var köerna i december 2012. Då väntade 65.000 ansökningar på att avgöras. Och för ett år sedan, i december 2014, stod fortfarande 34.000 i kö. Men under 2015 har man jobbat på. Sammanlagt 59.000 nya och gamla ansökningar har gåtts igenom, och i dag finns bara ungefär 4.100 ansökningar i kön. Sammanlagt har man utfärdat 242.240 legitimationer i skola och förskola.

Väntetid på legitimationen kunde vara över ett år i en del fall, men idag får de flesta sitt leg efter tre månader, uppger Skolverket.

– Vi upptäckte att de ansökningar vi fick in krävde mycket mer utredning än någon föreställt sig innan, så det byggdes upp rejäla köer i början. När de köerna väl var nere kom ett antal regeländringar som gjorde att vi fick nya köer, säger Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket.

För att möta köerna anställde man ett stort antal handläggare. Nu kommer personalstyrkan dock antagligen att minska.

Vissa ansökningar tar längre tid

Men det finns en grupp på ungefär 800 ansökningar som tar längre tid. Det handlar dels om vissa yrkesutbildningar, dels om personer med utländska utbildningar som kan vara svårt att validera. Till exempel kan det röra sig om utbildningar från universitet i krigszoner.

Den senare gruppen tror Skolverket kommer att öka i takt med att fler nyanlända från till exempel Syrien vill börja arbeta. Samtidigt råder lärarbrist. Därför vill man kunna få ut fler nyanlända lärare i arbete redan innan de fått sin legitimation.

– I skolan har vi ett stort behov av lärare. Vi har också ett stort behov av arabisktalande pedagogiskt utbildad personal. Så här finns det stora möjligheter att faktiskt se till att välutbildade lärare kommer in i skolan redan innan de har fått sin examen bedömd, säger Anna Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.