Finansminister Magdalena Andersson (S) och Jämlikhetskommissionens ordförande Per Molander. Kommissionens betänkande har nu lämnats in till finansdepartementet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kommissionsförslag för minskade klyftor klara

Uppdaterad
Publicerad

Ökad jämlikhet och starkare ekonomi i samhället går hand i hand, om staten har en mer framträdande roll i arbetet. Det är en av slutsatserna från jämlikhetskommissionens betänkande som nu lämnats till finansministern.

– Staten måste ta tillbaka initiativet, säger Per Molander, ordförande för kommissionen.

För två år sedan tillsatte regeringen en jämlikhetskommission för att ta fram förslag för att minska klyftorna i samhället. Nu är betänkandet klart och lämnat till finansministern med en rad olika förslag.

– Det här är ett enormt brett underlag. Men det viktiga som vi kan se är att det går att stärka ekonomin i samhället samtidigt som vi kan minska klyftorna, säger Per Molander.

Men för att detta ska bli verklighet pekar jämlikhetskommissionen ut ett par områden där de vill se att staten gör tydliga förändringar.

– En röd tråd vi kan se är att staten har abdikerat från sin uppgift på rätt många politikområden, säger Per Molander.

Tidiga insatser

Utbildning, bostäder och integration är några områden som kommissionen lyfter i betänkandet.

– Nyanlända som kommit de senaste åren hjälper det demografiska problem som funnits i Sverige med en åldrande befolkning. Men det gäller att flera insatser görs för att alla ska kunna bli etablerade i samhället, säger han.

Samtidigt trycker betänkandet på hur viktigt det är med tidiga insatser inom utbildningen för att förhindra att ojämlikheter växer fram. Insatser som på sikt också gynnar integrationen och bostadspolitiken.

– Ojämlikheten innebär att alla resurser inte utnyttjas till fullo i landet, säger Per Molander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.