Hör Armita Ghazinezam från Studieförbundet Vuxenskolan om vikten av jämlikhet. Foto: SVT

Jämlikhet – därför behövs det i studieförbunden

Publicerad

I studieförbundens rapport ”Basen i svenskt musikliv” står det att 38 procent av dem som deltar i verksamheten för populärmusik är kvinnor. En siffra som går åt rätt håll, men det finns fortfarande mer att göra.

Ett studieförbund ska spegla hur Sverige ser ut och behöver därför alltid jobba för att inkludera så många som möjligt.

Antal tjejer och kvinnor som deltar i aktiviteter blir bara fler och fler var varje år som går. Detta beror troligtvis på den medvetna satsning som förbunden har gjort.

– Vi jobbar aktivt för att bredda musikscenen på alla nivåer. Det handlar om allt till vilka som sitter i styrelserna, vilka som är verksamhetsutvecklare och vilka positiva förebilder vi har som cirkelledare, säger Armita Ghazinezam från Studieförbundet Vuxenskolan.

Handlar om mer än kön

Förutom att få jämlikt mellan könen så jobbas det också med att få fler personer med utländsk bakgrund att synas och höras på scenen.

Även där är det viktigt att det finns förebilder för folk som vill börja med musik att se upp till.

– Det gör att man känner att man kan få en plats och att man kan relatera till den personen. Man vet att man har en kulturell kod som båda kan relatera till, säger Armita Ghazinezam från Studieförbundet Vuxenskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.