– Det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal skulle gå med på villkorsförsämringar, säger ordföranden Tobias Baudin om strejkvarslet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommunal varslar om strejk i privat välfärd

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal varslar nu om konflikt bland anställda i privat vård  och omsorg med start den 15 januari. Anledningen är att förhandlingarna med arbetsgivarsidan ar strandat.

Sedan i december har Kommunal och Almega Vårdföretagarna förhandlat om villkoren för 55.000 anställda inom privat vård och omsorg, samt äldreomsorg. Förhandlingarna har dock kört fast, enligt Kommunal som nu hotar med konflikt.

Enligt fackförbundet står striden kring den särskilda lönesatsning på yrkesutbildade som man fick igenom för offentliganställda i avtalet med Sveriges kommuner och regioner.

– En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal skulle gå med på villkorsförsämringar för en särskild lönesatsning på yrkesutbildade, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

Arbetsgivarna beklagar

Från Vårdföretagarnas sida ska man nu analysera effekterna av en konflikt.

– Jag beklagar att Kommunal valt att avsluta våra förhandlingar och istället varsla om konflikt. Vi upplever att vi hade en bra dialog i förhandlingsrummet och hade gärna fortsatt för att komma till en lösning, säger Per Östlund, förhandlingsansvarig på Vårdföretagarna.

Om parterna inte har kommit överens innan den 15 januari läggs en nyanställnings-, mer- och övertidsblockad på privata vård- och omsorgsföretag i hela landet. Det påverkar bland annat undersköterskor, vårdbiträden, kockar och måltidspersonal.

Äldreboenden kan påverkas

Som ett andra steg läggs arbetet ned på ett stort antal äldreboenden och vårdcentraler på berörda företag. Det gäller runt om i hela Sverige från den 22 januari.

– Sedan Corona svepte in över Sverige har insikten om att det är helt nödvändigt att höja statusen och attraktionskraften i omsorgsyrkena nått de allra flesta. Senast konstaterade Coronakommissionens delrapport om äldreomsorgen att det är personalens kompetens och villkor som avgör kvaliten i verksamheten, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, i ett pressmeddelande.

Vårdföretagarna menar att man vill hålla sig till det så kallade märket för löneökningar.

– Vi motsätter oss inte en extrasatsning på yrkesutbildade, men kostnaden måste rymmas inom de ramar vi är överens om på den svenska arbetsmarknaden, säger Antje Dedering, Förbundsdirektör Vårdföretagarna, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.