– I takt med att arbetsmarknaden förändras måste även arbetsmarknadspolitiken och de myndigheter som verkar där förändras och reformeras, säger Eva Nordmark (S) och syftar bland annat på digitalisering och artificiell intelligens.
Bromsar neddragningar
Nedläggningar av över 130 lokalkontor, sparkrav, personalflykt och svårigheter för myndigheten att utföra sitt uppdrag. Det har varit verklighet på Arbetsförmedlingen det senaste året. Dels sedan moderater och kristdemokrater fick igenom sin budget för 2019, men även efter januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.
Arbetsmarknadspolitiken ska reformeras och tanken är att privata alternativ ska ta över-
Samtidigt är arbetslösheten på väg att öka. Därför presenterar regeringen åtgärder för att undvika ytterligare neddragningar så att arbetslösa med behov av särkilt stöd ska fortsätta få det, oavsett var i landet de bor.
Kan inte lämna walk-over
– Arbetsförmedlingen kan inte lämna walk-over. Arbetsförmedlingen ska säkerställa närvaro i hela landet, säger Eva Nordmark (S).
Regeringen vill bland annat utreda i vilken utsträckning kommunerna ska kunna ta över rollen som arbetsförmedlare. Det finns en rad frågetecken om vad som gäller juridiskt.
Enligt TT är reformerna färdigförhandlade med Centerpartiet, som välkomnar tanken på att kommuner tar ansvar i fall där privata utförare inte finns tillgängliga, och att de ska få betalt från Arbetsförmedlingen för sina insatser.
Fortsatt ansvar
Den reformerade Arbetsförmedlingen kommer även i fortsättningen vara ansvarig för den statliga arbetssmarknaden, myndighetsutövning och samverkan över hela landet, även om det inte kommer att ske från egna kontor.
Fakta: Arbetsförmedling i omdaning
- Den 30 januari i år meddelade Arbetsförmedlingen att 4 500 anställda skulle varslas om uppsägning på grund av den kraftigt minskade budget som riksdagen beslutat om.
- Arbetsförmedlingen hade då 13 500 anställda och 430 konsulter.
- Fram till september hade cirka 1 600 anställda sagts upp och omkring 1 400 sagt upp sig.
- Enligt riksdagens budget för 2019 skulle myndighetens förvaltningsanslag, där bland annat kostnader för personal ingår, minskas med 800 miljoner kronor till 7,6 miljarder, jämfört med året före.
- Resurserna till arbetsmarknadspolitiska program sänktes från 13,4 miljarder till 10,6 miljarder kronor. Regeringen sköt till några hundra miljoner i vårändringsbudgeten för i år.
- Det ansträngda personalläget har dock medfört att Arbetsförmedlingen inte förmått använda de resurser man haft.
- Regeringen har i budgeten för 2020 mildrat neddragningarna något, jämfört med tidigare förslag. Men både vad gäller anslaget för personal och löner och lokaler samt för program är budgeten avsevärt mindre än för 2019 och 2018.
Källa: Arbetsförmedlingen, TT