• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Vi får göra vad vi kan med de medel vi har”, säger Arbetsförmedlingens upphandlingschef Martin Kruse. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery / TT, Peter Älvstrand / TT

Kris bland bolagen som ska ta över efter Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

De närmaste åren vill regeringen och samarbetspartierna att privata bolag ska ta över allt mer av Arbetsförmedlingens hjälp till arbetssökande. Men minskade beställningar har gjort coachföretagen till en krisbransch. Efter flera konkurser kommer nu varningar om att bolagen blöder, och att delar av branschen kan gå under.

Privata bolag står redan i dag för en stor del av de insatser somska hjälpa arbetslösa närmare jobb – genom till exempel utbildning ochcoachning. Men Arbetsförmedlingens beställningar har minskat rejält.

Förklaringarna är flera. I fjol ville regeringen att Arbetsförmedlingen skulle prioritera extratjänster ikommuner och landsting, i år förklarar myndigheten en stor del avnedskärningarna med M/KD-budgetens minskade anslag.

– Vi får göravad vi kan med de medel vi har, säger Arbetsförmedlingensupphandlingschef Martin Kruse.

Konsekvenserna blir hursomhelst tydliga bland bolagen, som förbundit sig att tillhandahålla både lokaler ochpersonal på en rad håll i landet – men inte får betalt närArbetsförmedlingen inte skickar några deltagare.

Konkurser och rekonstruktion

I höstas gick två stora aktörer i konkurs: Radix och Miroi. Konkursernablev 2018 års största och tredje största sett till antaletanställda som påverkades.

I år har uppstickaren Arbetsfabriken gåtti konkurs, medan bolaget Work for you tvingats ansöka omrekonstruktion då man inte kunnat betala sina skulder.

Numera konkursade Radix prisades så sent som 2016 av tidningen Dagens industri, efter att havuxit med 5 000 procent på tre år. Även Arbetsfabriken har prisats så sent som i fjol för sina framgångar – som alltså nu nått vägs ände.

Risk för sämre kvalitet

SVT Nyheter har tagit del av ett interntdiskussionsunderlag från Arbetsförmedlingen, där det uttrycks en stark oro över företag som ”blöder”, och där man varnar förutvecklingen framöver:

”Risker med denna situation att vi fårsämre kvalitet i befintliga utbildningar och tjänster eller att viframöver blir utan såväl anbud som etablerade leverantörer i delarav landet. /.../ I värsta fall mynnar detta i att vi delvis bidrartill att ta död på en stor del av den marknad som vi sannoliktförväntas använda för en kraftig privatisering, fullt ut genomförd2021.”

Upphandlingschefen Martin Kruse går inte riktigt lika långtmen säger att Arbetsförmedlingen är medveten om att många företaghar problem, och att det också är ett problem.

– Det känns som ett bekymmersamt läge. Vi harett behov av en livskraftig bransch, vi behöver de härleverantörerna för vårt uppdrag, säger han.

Kontrakt flyttas över

De tre konkurserna harskapat både extraarbete och förseningar, eftersom bolagen suttit påen rad kontrakt över hela landet.

Det gäller till exempel tjänstenIntroduktion till arbete, som vänder sig till personer som stårmycket långt från arbetsmarknaden, och där konkursadeMiroi-koncernens bolag vunnit 16 kontrakt över hela landet (sefaktaruta nedan) – kontrakt som nu tas över av andra företag.

Orterna där nya bolag fått kontrakt efter konkursade Miroi (och andra bolag i samma koncern):

Stockholm (två kontrakt), Motala, Göteborg (två kontrakt), Skövde,Ludvika, Hagfors, Värnamo, Västervik, Hudiksvall, Bollnäs,Kramfors, Haparanda, Umeå (två kontrakt)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.