I hemliga inspelningar pratar socialtjänsten i Botkyrka om att de inte lyckats erbjuda trygga och fungerande familjehem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialtjänsten berättar att placeringarna haft brister, vilket de själva erkänner i inspelningar som SVT fått ta del av. Foto: Per Leandersson

Botkyrka kommun skyllde Tims misslyckade placeringar på pappan

Uppdaterad
Publicerad

Tim, 16, placerades i en rad jour- och familjehem med brister, visar SVT:s granskning. Men i kammarrätten skyllde socialnämnden i Botkyrka på pappan för att han “underminerat tidigare vårdinsatser”.

16-årige Tim hamnade mitt i det pågående gängkriget. Polisen misstänker att han rekryterades av Foxtrotnätverket för att förbereda ett mord i Sundsvall. Men i stället kidnappades han och blev torterad i timmar av rivaliserande kriminella.

Tim har haft elva olika placeringar de senaste två åren och SVT:s granskning visar att det funnits brister i en rad av jour- och familjehemmen.

Erkänner misstag

I ljudinspelningar som SVT tagit del av framgår det att socialtjänsten internt erkänner att misstag har begåtts och att flera av placeringarna inte varit lämpliga.

– Det som blev var inte det som vi utlovades. Vi har, om man ska vara ärlig, varit i chock över hur illa det har hanterats, säger en socialsekreterare.

Men utåt sett har tonen varit en annan. I ett beslut från förra året, om att omhänderta Tim enligt lagen om vård av unga, framgår det att socialnämnden i Botkyrka riktar kritik mot pappans agerande och lägger skuld på honom för de misslyckade placeringarna.

“(Pappan) har dock underminerat tidigare vårdinsatser. Hans försök att styra vården är en av orsakerna till att (Tim) har behövt omplaceras flera gånger. Konsekvenserna av (Pappans) beteende är att vården inte har kunnat bedrivas med stabilitet. Att försöka styra vården utgör brister i omsorgen”.

Slår ifrån sig kritiken

Katarina Lindström, verksamhetschef på socialförvaltningen i Botkyrka kommun, anser inte att de har hanterat fallet felaktigt på något sätt.

– Men vi har upprättat en lex Sarah-rapport så att de som granskar det kan säkerställa att det faktiskt är så som vi bedömer det, säger hon.

Katarina Lindström, verksamhetschef på Botkyrka kommun, svarar om bristande placeringar på familjehem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Lindström, verksamhetschef på Botkyrka kommun, svarar. Foto: Andreas Hult/Emmanuel Royer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.