Sedan valet styr Sverigedemokraterna i tre kommuner, Hörby, Staffanstorp och Sölvesborg. I bland annat Munkedal och Bromölla har partiet fått ordförandeposter efter valteknisk samverkan och en kommunalrådspost i Svedala är på gång.
Att närmandet till Sverigedemokraterna sker i Skåne och Blekinge är inte konstigt sett till valresultatet. SD blev största parti i elva skånska kommuner och fick mer än 30 procent av rösterna i sex kommuner.
– Sverigedemokraterna har varit starka i södra Sverige under en längre tid och det finns en acceptans där. Där finns en kultur som liknar den danska med mer traditionella värderingar. Det återspeglas även i andra partier, moderaterna i Skåne är mer konservativa än moderater i Stockholm, säger statsvetaren Johan Wänström från Linköpings universitet.
Litet stöd i norra Sverige
Det var färre som röstade på Sverigedemokraterna i kommunerna än i riksdagsvalet, 12,74 procent. Från det starka stödet i söder ökar motståndet ju längre norr ut du kommer. Av tio kommuner där SD fick mindre än fyra procent ligger nio i Norr- och Västerbotten. Partier har också ett lägre stöd bland storstadsväljare.
Sverige har sedan valet haft ett svårt parlamentariskt läge med åtta partier som inte vill kompromissa med varandra. Då lyfts ibland röster för att införa majoritetsval som i Frankrike och Storbritannien, där väljarna tar ställning till ett fåtal större block.
Men Johan Wänström tror att det skulle bli svårt, med tanke hur stora de regionala skillnaderna är.
– Då skulle vi kanske ha två stora partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, men stora konflikter inom partierna. Det skulle finnas landsändar som ansåg att de inte hade någon representant i riksdagen. Långsiktigt vore det inte någon bra lösning.
Kuppade till sig ordförandeposter
En av SD:s ordförandeposter fick man genom en kupp i Värnamo. Där styr alliansen i minoritet men när ordförandeposterna skulle väljas nominerades och valdes Socialdemokraterna till ordförande och Sverigedemokraten Anne Karlsson till andra vice ordförande. Alliansen kommer att behålla styret eftersom S och SD inte vill gå ihop om en budget, men förutsättningarna för att få igenom sin politik har blivit betydligt osäkrare.
– Så rörigt kan det bli om man har ett minoritetsstyre i kommunfullmäktige och nämnder och ingen tydlig plan för hur man ska undvika att få en majoritet emot sina förslag. Det kan leda till att Sverigedemokraterna resonerar “Om ni inte pratar med oss varför ska vi rösta på er ordförande och på budgeten”, säger Johan Wänström.
Samtidigt är politiker i många kommuner rädda för att blocköverskridande samarbeten ska göra Sverigedemokraterna till det enda oppositionspartiet.
– Har SD över 30 procent är det svårt att ignorera dem, rent matematiskt. Då kan de bli ännu större. Det är en svår balansgång.
Styret i SD:s tio starkaste kommuner
Hörby: SD fick 35, 3 procent av rösterna. Johan Ohlin (SD) är ordförande i kommunfullmäktige och partiet väntas få en ordförandepost i kommunstyrelsen i december.
Bjuv: SD fick 33,34 procent i valet. Kommunen styrs av S, C, KD och L efter valteknisk samverkan med V.
Örkelljunga: SD fick 31, 47 procent av rösterna. Kommunen styrs av M, C och KD i minoritet.
Svalöv: SD fick 31,16 procent av rösterna. Alliansen styr i minoritet.
Åstorp: SD fick 31,07 procent av rösterna. S, C och V styr i minoritet.
Klippan: SD fick 30,33 procent av rösterna. S, M och C styr i minoritet.
Bromölla: SD fick 29,13 procent av rösterna. Eric Berntsson (SD) är ordförande i kommunstyrelsen. Styret inte presenterat än.
Sölvesborg: SD fick 28,98 procent av rösterna. Louise Erixon (SD) är ordförande i kommunstyrelsen och styr tillsammans med M och KD.
Sjöbo: SD fick 27,74 procent av rösterna. M, L, C och MP styr efter valteknisk samverkan med S, V och Sjöbopartiet.
Svedala: SD fick 27,03 procent av rösterna. Alliansen och Barapartiet styr i minoritet. Ronny Johansson (SD) får sannolikt en ordförandepost i kommunstyrelsen.