Senast år 2020 ska 90 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till snabbt bredband, alltså minst 100 mbit/s. Det är både den förra och den nuvarande regeringen överens om. Och det säkraste sättet att få brebandsuppkoppling med den hastigheten är via optisk fiberkabel.
Men till skillnad från när staten byggde ut telefonnätet en gång i tiden så är det marknaden som sköter utbyggnaden av fibernätet. Det har lett till att utbyggnaden främst har skett i de större tätorterna. I Marks kommun i Västergörtland, till exempel, har bara fyra procent av invånarna tillgång till fiber.
Vill att regeringen gör mer
Svenska stadsnätsföreningen som organiserar de privata och kommunala fiberföretagen har frågat ledande kommunpolitiker och tjänstemän vad de tycker om utbyggnaden. Två av tre tycker att regeringen borde göra mer för att nå bredbandmålet, och 90 procent vill att staten skjuter till mer pengar.
– Vi har tillsammans med några andra organisationer kommit fram till att det kommer att kosta 40 miljarder att nå 90 procent av hushållen och företagen med fiber. Marknaden kommer inte att kunna täcka allt så det här måste politikerna snarast börja att titta på, säger Mikael Ek, vd på Svenska stadsnätsföreningen.
Enligt Mikael Ek sker en ”bra utbyggnadstakt” i de större orterna och på landsbygden där man kan söka bidrag.
– Men sedan har vi en stor grupp som befinner sig någonstans mellan tätort och landsbygd. De riskerar att hamna i ett digitalt utanförskap, säger han.
Skillnader mellan kommuner
Enligt Post- och telestyrelsen har 54% av hushållen i dag tillgång till bredband via fiber. Utbyggnaden i till exempel Östergötland speglar väl hur fiberutbyggnaden fördelar sig i landet. Redan i dag kan Norrköping erbjuda en stor del av sina invånare höghastighetsbredband, i den mindre grannkommunen Söderköping är det betydligt färre som har den möjligheten. Och i den ännu mindre kommunen Valdemarsvik har i stort sett ingen tillgång till ett snabbt bredband.
Enligt svenska stadsnätsföreningen riskerar minst en halv miljon hushåll att falla mellan stolarna.
– Runt hörnet så väntar allt mer digitala tjänster från välfärdssamhällets sida. Nu ser vi en risk att det på sikt kommer att finnas ett stort antal hushåll som inte kan ta del av de här tjänsterna, säger Mikael Ek.