Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vinnare, förlorare och banbrytande samarbeten – Hör SVT:s politikreporter om nya trender i kommunerna. Foto: SVT

Kommunpolitik: Ärkerivalerna S och M i fler samarbeten

Uppdaterad
Publicerad

Förändringarna i kommunernas styren speglar på många sätt rikspolitiken. Men en tydlig skillnad är relationen mellan två historiska rivaler – för på lokal nivå samarbetar S och M allt oftare.

I Falu kommun har majoriteterna skiftat genom åren, och nu är det dags för en helt ny variant. Efter att ha enats om ett 89-punktsprogram ska Socialdemokraterna och Moderaterna nu styra tillsammans för första gången.  

– Klart att vi kan ha politiska, teoretiska, övergripande diskussioner om själva ideologin där vi skiljer oss åt. Men på punktlistan handlar det om 89 leveranser under den här mandatperioden, säger Liza Lundberg (S), ny kommunstyrelseordförande i Falun. 

– Vi kommer självklart ha sådana punkter där vi inte är överens, för vi är fortfarande två separata partier. Den stora utmaningen för oss där är naturligtvis att lösa det i vår samarbetsgrupp, säger Anders Lindh (M), kommunalråd.  

– Skulle det vara så att det helt kör ihop sig, ja då får man välja att då hanterar vi inte den här frågan under den här mandatperioden, säger Liza Lundberg (S). 

Foto: SVT Grafik

Lägger rivaliteten åt sidan

SVT:s sammanställning av de 278 kommuner som har klara styren för de kommande åren visar en hel del förändringar. Där en tydlig trend alltså är att S och M på lokalnivå lägger rivaliteten på is för att istället styra tillsammans. 

I 56 kommuner sitter de i någon form av koalitionssamarbete, och i 20 av dem är det bara de två traditionella ärkerivalerna som styr. Under förra mandatperioden var det bara fem kommuner där S och M styrde på egen hand.

Förändring av antalet kommuner som partierna är med och styr i jämfört med förra mandatperioden Foto: SVT GRAFIK

”S och M utgör stabil majoritet”

I Falun pekar de samarbetande partierna på att det är en orolig tid just nu med stora ekonomiska utmaningar, och att S och M utgör en stabil majoritet där båda partierna har vana av att styra och se till helheten.  

– Det är inte bara att man har ett specifikt område som exempelvis kulturdelen som man driver mycket, utan vi har faktiskt en helhet från i stort sett till att du är född tills det går åt andra hållet, säger Anders Lindh (M) 

Men det handlar också om att Sverigedemokraternas ökande stöd förändrat dynamiken när det kommer till att hitta majoriteter.   

– Samarbeten som man tidigare har sett som otänkbara. Man har brutit med den tanken och gått från att det inte är tänkbart till att det faktiskt kan vara tänkbart, säger Liza Lundberg (S) 

Sammanställningen är gjord fram till och med den 29 november 2022 och omfattar 278 kommuner. Förändringen är i jämförelse med SKR:s siffror om kommunstyrena från april 2021.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.