Foto: SVT

Hon lämnade politiken: ”Jag fick lite panik”

Uppdaterad
Publicerad

Cecilia Jarl var kommunpolitiker i Gnesta, men valde att lämna politiken innan mandatperioden var över. Livspusslet blev för krångligt, med jobb, barn och studier att hinna med utöver alla möten.

När Cecilia Jarl öppnar dörren till det vita huset i utkanten av Gnesta kommer dottern springandes. Hon vill ha ärtor. Klockan är runt fem, och det ser ut att bli en lugn hemmakväll för familjen Jarl.

Så här var det inte förut. Då var Cecilia Jarl kommunpolitiker i Gnesta, och möten och förberedelser låg uppradade.

– Jag satt i två nämnder och kommunfullmäktige och styrelsen, så det var ett månadsmöte, dagtidsmöten med nämnderna, kvällsmöten med kommunfullmäktige och gruppmöten med partiet. Så det blev en del möten.

Hur hade det här varit förut?

– Tja.... åka hem, slänga i sig något och sen åka på ett möte. Sedan efteråt komma hem några timmar senare och äta middag. Det kunde vara klockan tio på kvällen, säger hon.

Valde att lämna

2014 blev Cecilia Jarl invald för Moderaterna i Gnesta, men hon valde att lämna politiken innan mandatperioden var slut. Hon är 28 år, och försökte kombinera politiken med två småbarn, 4 och 6 år gamla, jobb som mäklare, husbygge och studier. Till sist tog energin slut och i maj förra året lämnade hon politiken.

– Jag kom till en punkt där jag kände att jag fick lite panik, inte bara på grund av politiken utan med jobbet, bygga hus, studier och allt annat som jag har i livet, det blev alldeles för mycket. Så jag var tvungen att ta bort något, och då blev det jobbet och politiken, säger Cecilia Jarl.

– Anledningen till att jag slutade var enbart egentligen för att tiden inte räckte till, jag ville ha mer tid med min familj. Det var politiken som åkte ut först.

Flera unga slutar

Hon är långt ifrån ensam om att ha gjort den prioriteringen. Sedan valet har nästan var fjärde kommunpolitiker lämnat sitt uppdrag. Kvinnor och unga hoppar av i högre grad. Enligt statsvetaren Richard Öhrvall, som forskat i politiska avhopp, så är problem med livspusslet en av de främsta anledningarna till att man lämnar politiken. Och grupper som redan är underrepresenterade, till exempel unga, riskerar att bli ännu mindre representerade i politiken.

Cecilia Jarl är inte särskilt överraskad över att fler unga slutar.

– Fyra år är en ganska lång period som det kan hända mycket under, i alla fall i den ålder som jag är i. Man skaffar familj, man börjar studera, man flyttar från orten, man kanske skaffar sig ett nytt jobb som är mer tidskrävande. Saker i livet förändras helt enkelt.

”Jag saknar det”

Politiken, som var ett intresse sedan högstadiet, fick stryka på foten helt enkelt. Och mäklarjobbet byttes mot ett jobb som fastighetsförvaltare. Nu står maken vid spisen, korv stroganoff står på bordet och adventsljusen lyser i fönstret. Det ser lugnt och idylliskt ut som i en reklamfilm. Men saknar hon inte det gamla livet?

– Jag saknar det delvis, gemenskapen man får av partiet. Sedan saknar jag så klart politiken, men den är tillräckligt viktig i livet just nu, säger Cecilia Jarl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.