• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén listar vilka effekter Konjunkturinstitutets senaste prognos kan få på svenskarnas plånböcker – på en minut. Foto: TT/SVT

Konjunkturinstitutets prognos: Lågkonjunkturen blir kortvarig

Uppdaterad
Publicerad

Lågkonjunkturen består nästa år men syns bara i liten utsträckning på arbetsmarknaden, det framgår av Konjunkturinstitutet (KI) senaste prognos.

– Vad hände med lågkonjunkturen?, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Konjunkturinstitutet höjer sin BNP-prognos för i år och nästa år ett snäpp och räknar med att lågkonjunkturen blir relativt kortvarig. Arbetslösheten ökar betydligt mindre än under tidigare lågkonjunkturer och det finns ännu inga tecken på att arbetsmarknaden håller på att försvagas, enligt KI.

– Som arbetstagare har risken att förlora jobbet minskat och som bolånetagare får du stå ut med den här räntan fram till början eller mitten av 2024 när den kommer börja sänkas, om prognosen stämmer, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén i Morgonstudion.

Inflationen fortsätter minska framöver och under det andra halvåret av 2024 ligger den tydligt under Riksbankens inflationsmål. Riksbanken inleder därför en serie räntesänkningar det andra kvartalet nästa år och finanspolitiken läggs om i syfte att ge stöd åt den ekonomiska återhämtningen, enligt prognosen.

”Hushållen deppigast innan jul”

Den höga inflationen och höjda räntor har slagit hårt mot svenska hushåll och mot bostadsbyggandet som nu minskar snabbt. Det i kombination med en inbromsning av exporten gör att BNP minskar något de närmaste kvartalen, menar myndigheten.

– De här högre räntorna och inflationen syns också i att konsumtionen har falilt. Hushållen var som deppigast innan jul när vi hade höga energipriser, nu är det på väg upp, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet, under en pressträff.

En anledning till att arbetsmarknaden går så bra är att företagen har upplevt det svårt att hitta bra personal.

– Många företag har lyckats hålla uppe lönsamheten, för trots stigande kostnader har de ändå höjt priserna och det gör att företagen har bättre möjlighet att behålla personalen.

Konjunkturinstitutets prognos i mars

När KI:s senaste prognos publicerades, i mars, slog de fast att inflationen skulle vara fortsätt hög under hela 2023 och att Riksbankens räntehöjningar skulle fortsätta. Prognosen sa då att lågkonjunkturen inte kommer vara över förrän 2026, vilket den senaste prognosen talar emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.