I stort ökade konkurserna med 13 procent under september, jämfört med samma period förra året. Värst drabbad är detaljhandeln. Foto: Janerik Henriksson / TT

Konkursvåg drar fram i detaljhandeln

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen, elpriserna och räntorna slår hårt mot både konsumenter och företag. Något som visar sig i septembers konkursstatistik, när konkurserna ökade i stort alla branscher. Som mest drabbad var detaljhandeln.

Under förra månaden ökade antalet konkurser i hotell- och restaurangbranschen med 25 procent. Men hårdast drabbad var detaljhandeln. Här ökade antalet konkurser med hela 45 procent i september.

När allt blir dyrare och konsumenterna måste prioritera hårdare i sina budgetar, brukar det ofta slå mot detalj- och sällanköpshandeln först, enligt Johanna Blomé, ekonom på kredit- och affärsinformationsföretaget UC.

-För något som du behöver är ju mat på bordet, men behöver du verkligen en ny jacka i en annan färg?

Ökar i fler branscher

Samtidigt ökade konkurserna i flertalet branscher, sju av tio, som ingår i UC:s konkursstatistik.

Kreditupplysningsföretaget Syna delar UC:s bild om att många företag kämpar i motvind just nu. Det är svårt att dra slutsatser utifrån enskild månadsstatistik men konkurserna kommer troligtvis att fortsätta öka i antal under hösten och vintern, enligt Karl Stjerna, vd för Syna.

”Dessutom är det så att många företag står inför att återbetala uppskjutna skatter och arbetsgivaravgifter, som var den tidigare regeringens sätt att lindra konsekvenserna för krisande företag under pandemin”, säger han i ett pressmeddelande.

Ökat antal konkurser att vänta

Det mesta tyder på att vi går mot en lågkonjunktur nästa år. Enligt UC är också det mest sannolika att konkurserna kommer att fortsätta öka under hösten och vintern. Dessutom att vi kan komma att se ganska stora regionala skillnader till följd av elpriserna, som varierar stort utifrån i vilken del av landet som du bor i.

-Då kommer det att spela roll i vilket elområde i Sverige som din verksamhet ligger, säger Johanna Blomé.

Se mer om inflationen i videon nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.