Hoten efter Muhammedbild tvingade Lars Vilks att leva med polisbeskydd

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Lars Vilks har omkommit i en trafikolycka. För över 40 år sedan påbörjade han konstverket Nimis. Efter det har han varit inblandad i många kontroverser. Mest känd blev han för rondellhundskarikatyren från 2007, som gjorde att han fick leva med strikt polisbeskydd i resten av sitt liv.

För den breda allmänheten blev Lars Vilks känd som en kontroversiell konstnär, på grund av sina Muhammedkarikatyrer. Bilderna gjorde honom internationellt känd, men också till en måltavla för militanta islamister.

Vilks föddes 1946 i Helsingborg. Han utbildade sig i konsthistoria vid Lunds universitet och doktorerade 1987. Vilks arbetade som lärare vid Oslos Konstakademi från 1988 till 1997 och verkade som professor i konstteori vid Bergens Konstakademi fram till 2003.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

För över 40 år sedan började Lars Vilks bygga konstverket Nimis i Kullaberg. Verket, beläget i ett naturreservat, består av flera fristående delar och är till stor del byggt av drivved. Under årens lopp har verket både varit föremål för bygglovstvister och brunnit flera gånger.

Rondellhund väckte massiva protester

Internationellt känd blev Lars Vilks sommaren 2007. Då deltog hans i en utställning om hundar vid Tälleruds Hembygdgård i Värmland. Lars Vilks skickade in en blyertsteckning som föreställer den muslimske profeten Muhammed som rondellhund. Dagen före vernissagen valde hembygdsgården att ta bort verket från utställningen av säkerhetsskäl.

Senare publicerade lokaltidningen Nerikes Allehanda teckningen i en ledartext med rubriken ”Rätten att förlöjliga en religion”. Där argumenterade den dåvarande chefredaktören Ulf Johansson för rätten till yttrandefrihet. Händelserna blev startskottet för massiva internationella protester i den muslimska världen.

Levde under hot

Hösten 2007 utfäste Abu Omar al-Baghdadi, dåvarande ledare för terrornätverket al-Qaida i Irak, en belöning på 100 000 dollar till den som mördar Lars Vilks. Efter det sattes Lars Vilks under polisbeskydd dygnet runt.

Flera terrorplaner riktade mot konstnären har avvärjts. I samband med ett framträdande i Köpenhamn 2015 var Vilks förmodad måltavla för en terrorattack där en person sköts ihjäl och flera skadades.

När Lars Vilks 2020 ville flytta ihop med sin särbo, som han träffade 1989, sade polisen nej, eftersom polisskyddet dygnet runt inte kunde omfatta ännu en person. Bland annat Publicistklubben gick då ut med ett upprop för att stötta Vilks och sambon och konstnären anmälde till Justitieombudsmannen, men ärendet lades ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Mer i ämnet