• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto/ SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ny ton i Natodiskussionen”, hör SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström om vad uttalandena från utrikesminister Haavisto innebär. Foto: Vesa Moilanen/AFP/TT

Finlandskorrespondenten: ”En signifikant vändning”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att utrikesminister Haavistos uttalande är vagt är det första gången som en politiker på en hög nivå avviker från linjen om att Sverige och Finland går hand i hand. Det menar SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström.

– Det är en signifikant vändning och en ny ton i den här Natodiskussionen, säger hon.

På tisdagsförmiddagen sade Finlands utrikesminister Pekka Haavisto att Finland öppnar för att gå med i Nato utan Sverige. Senare under dagen, vid en presskonferens, påpekade Haavisto att huvudplanen fortfarande är att båda länderna går med tillsammans. 

Följer utvecklingen i Sverige

Anledningen till Haavistos ändrade tonläge, påpekar SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström, är Turkiets president Tayyip Recep Erdogans uttalande på måndagen om att Sverige inte kan förvänta sig Turkiets stöd i Natoprocessen.

I Finland har många följt det som pågår i Sverige med lite förskräckelse.

– Man inser att det finns människor som vill sabotera Natoansökan och att det får politiska konsekvenser eftersom man inser att Erdogan utnyttjar alla tillfällen han får, säger Liselott Lindström.

– Samtidigt har det inte funnits samma behov att provocera Turkiet, dels för att det inte finns en så stor kurdisk befolkning i Finland. De frågorna har inte varit uppe på tapeten lika mycket.

En existentiell fråga för Finland

Det talar också för en spegling av det faktum att Sverige och Finland valde att ansöka om medlemskap av så olika orsaker. För Finland är det en existentiell fråga och för Sverige är den mer ideologisk, påpekar Lindström.

– Därför var beslutet svårare för Sverige att fatta och därför ser vi också mer motstånd i olika former i Sverige just nu, säger hon.

Hör SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.