• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sverige och Finlands gemensamma Natoresa fortsätter”, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto under en presskonferens. Men tar det svenska ansökan för lång tid kan den linjen omprövas. Foto: Vesa Moilanein/AFP/TT

Haavisto: Finland kan behöva gå vidare med Nato-ansökan utan Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto antydde för första gången att man kan behöva gå vidare med sin Natoansökan utan Sverige.

Under en presskonferens kort därefter försäkrade han dock att huvudspåret fortfarande är ett gemensamt inträde.

– Vi vill bli medlemmar samtidigt, säger han.

Finlands huvudlinje har hela tiden varit att träda in i militäralliansen Nato tillsammans med Sverige. För bara drygt två veckor sedan upprepade den finske utrikesministern just den ambitionen från scenen på Folk och försvar i Sälen.

”Vi lämnade in Nato-ansökan tillsammans, vi kommer också att slutföra processen tillsammans”, sa Haavisto bland annat och påpekade att Sverige och Finland tillsammans bildar en militär strategisk enhet.

Behöver utvärdera läget

Men efter att de svenska relationerna med Turkiet blivit allt frostigare fick den finske utrikesministern under tisdagsmorgonen frågan om Finland kan komma att omvärdera den linjen.

– Självklart måste vi utvärdera läget om det visar sig att Sveriges ansökan stampar på stället en lång tid framöver, sa han till Yle.

Till SVT Nyheter säger Pekka Haavisto att svaret kanske väckte lite för mycket spekulation.

– Frågan var vad vi gör om ett land inte kan nå Natomedlemskap. Jag svarade att då måste vi naturligtvis analysera situatonen. Men jag tror inte att vi är där, säger han.

Under en pressträff poängterade Haavisto att huvudlinjen fortfarande är att båda länderna går med tillsammans.

– Sveriges och Finlands gemensamma Natoresa fortsätter, vi vill fortfarande bli medlemmar samtidigt.

Se hela sändningen från pressträffen med direktöversättning här.

”Leker med säkerheten”

Relationen mellan Sverige och Turkiet har försämrats påtagligt under de senaste veckorna. Turkiet har riktat skarp kritik mot Sverige efter att den kurdiska aktivistgruppen Rojavakommittéerna tilläts demonstrerat i centrala Stockholm med en hängande docka föreställande president Erdogan.

Starka fördömanden kom även efter att den högerextreme politikern Rasmus Paludan i helgen brände koranen utanför Turkiets ambassad.

Under måndagen meddelade Erdogan att Sverige inte längre kan förvänta sig Natostöd av Turkiet så länge man inte ”visar respekt för Turkiet och muslimer”.

Haavisto kommenterade de uppmärksammade aktionerna och menar att de bromsar Finlands och Sveriges Natomedlemskap.

– De här demonstranterna leker med Finlands och Sveriges säkerhet, säger utrikesministern.

I kontakt med Finland

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) har under tisdagsmorgonen varit i kontakt med sina finska kollegor.

– Sverige respekterar den överenskommelse som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet om vårt Natomedlemskap. Det har vi gjort så här långt och det ska vi fortsätta göra, säger Billström.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto/ SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ny ton i Natodiskussionen”, hör SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström om vad uttalandena från utrikesminister Haavisto innebär. Foto: Vesa Moilanen/AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.