Antony Blinken: Sverige och Finland ”redo” att gå med i Nato

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att Sverige och Finland är redo att gå med i Nato och att länderna vidtagit ”konkreta” åtgärder för att uppfylla Turkiets krav.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) är på ett tvådagarsbesök besök i Washington.

På agendan stod bland annat ett trilateralt möte med Finlands och USA:s utrikesministrar, Pekka Haavisto och Antony Blinken, där diskussioner har förts om Sveriges EU-ordförandeskap, relationerna till Kina, Rysslands anfallskrig mot Ukraina samt Sverige och Finlands Natoprocess.

Efter mötet höll ministrarna en gemensam pressträff.

Antony Blinken säger att Sverige och Finland är ”redo” att ansluta till Nato.

– Jag är övertygad om att Nato snart formellt kommer att välkomna Sverige och Finland som medlemmar, säger han.

Han tillägger att Sverige och Finland sedan Natotoppmötet i Madrid i juni vidtagit ”konkreta” åtgärder för att uppfylla de krav som Turkiet har ställt på de länderna för att ratificera deras anslutningsprotokoll.

”Fortskrider väl”

Tobias Billström tackar Blinken för USA:s stöd och säger att Sveriges Natoprocess ”fortskrider väl”.

– Vi tar itu med de frågor som Turkiet har tagit upp inom ramen för det memorandum som undertecknades vid toppmötet i Madrid, och vi gör det steg för steg. Men det måste förstås att uppfyllandet av ett memorandum måste ske inom ramen för den konstitution som vi har i Sverige, svensk lagstiftning och svenska rättsprinciper. Detta är något som den turkiska regeringen är väl medvetna om, säger han.

Billström meddelar att han och Pekka Haavisto ska åka till Ankara för att diskutera ländernas Natoprocesser med sina turkiska kollegor.

– Jag hoppas att diskussionerna kommer att föra oss framåt, säger han.

SVT Nyheter sände pressträffen direkt. Se sändningen i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.