Ulf Kristersson: Turkiet vill saker som vi inte kan ge dem

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har ställt krav på Sverige, kopplade till Natoansökan, som den svenska regeringen inte kan godkänna.

– De vill saker som vi inte kan och inte vill ge dem, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på konferensen Folk och försvar.

Sveriges Natoansökan ligger i Turkiets händer, konstaterade Kristersson under ett anförande på den årliga säkerhetskonferensen i Sälen.

På en fråga om han tror att Turkiet kommer ratificera den svenska ansökan innan det turkiska valet är över svarade han:

Sverige och Nato

– Omöjligt att veta.

Turkiska krav

Kristersson vidhöll att han är övertygad om att Turkiet kommer att godkänna Sveriges ansökan men att det inte går att svara på när det kommer ske.

– Det är många faktorer som spelar roll här. Inrikespolitiska faktorer såväl som Sveriges förmåga att bevisa att vi visar allvar med vad vi har sagt.

Han lyfte det memorandum som Sverige, Finland och Turkiet undertecknade i somras, i vilket länderna förbinder sig till ett antal åtaganden gentemot varandra.

– Jag tycker inget har förändrats på den punkten. Turkiet både bekräftar att vi har gjort det vi sa att vi skulle göra men de säger också att de vill saker som vi inte kan och inte vill ge dem. Nu ligger beslutet hos Turkiet.

PKK-flaggor

Kristersson fick också frågor om utrikesminister Tobias Billströms (M) mycket uppmärksammade intervju med turkisk statsmedia i vilken ett av svaren har tolkats kunna innebära att det i Sverige kan bli förbjudet att vifta med PKK-flaggor.

– Vad Sverige nu gör är att införa en helt ny lagstiftning som förbjuder deltagande i terrororganisationer, säger Kristersson och fortsätter:

– Sedan blir det domstolar som ska tolka vad deltagande betyder. Det är inte en politisk uppgift utan det är en domstolsuppgift.

Finland väntar in Sverige

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto talade efter den svenska statsministern och betonade då att Finland inte kommer att gå med i Nato på egen hand, utan väntar in Sverige.

– Vi lämnade in Natomedlemsansökan tillsammans, vi kommer också att slutföra processen tillsammans, sa Haavisto och fortsatte:

– Sverige är vår bästa vän och partner. Det skulle inte heller vara i Finlands intresse att ansluta sig utan Sverige. Då skulle vi inte ha ett djup i försvaret. Sverige och Finland bildar tillsammans en militär strategisk enhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet