Kristersson: ”Sverige ska delta i Natos missilförsvar”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska vara med i Natos gemensamma missilförsvar och även flygpatrullera över Baltikum. Svenska markstridsförband ska också vara redo att bidra till Natos försvar av de baltiska staterna, enligt statsminister Ulf Kristersson.  

– Sverige kommer bidra med nya förmågor som vårt flygvapen, vårt luftvärn och med våra sensorer som ”Global eye”, säger Ulf Kristersson på Folk och Försvars rikskonferens. 

Statsministern beskriver Sveriges kommande medlemskap som ett långsiktigt och engagerat sådant. Därefter berättade han hur Sverige inte bara kommer bidra med produkter utan också delta i flygpatrullerandet och det gemensamma missilförsvaret kallat ”European Sky Shield Initiative”.

– Genom Natomedlemskapet kommer produkter som tillverkas i svensk försvarsindustri att stärka hela samarbetet, säger Kristersson.

Sverige är också berett att bidra till Natos luftpatrullering i Svarta havet och på Island.

– Kriget i Ukraina har visat hur viktigt det är med ett modernt luftförsvar för att skydda civilbefolkning och infrastruktur, säger Kristersson.

Fortsatt förstärkning i Baltikum

Kristersson pekar på att Nato förstärkte försvaret av de baltiska länderna och Polen redan 2017 och försvaret av Bulgarien, Rumänien, Ungern och Slovakien efter Rysslands anfall på Ukraina förra året.

– Engagemanget visar hela Natos beslutsamhet att stå emot varje aggression. Den beslutsamheten ska även Sverige vara en del av, säger han.

Utöver Sveriges bidrag till Nato så kommenterade Kristersson kärnvapenfrågan.

– Vi ser – lika lite som övriga nordiska länder – att det är aktuellt att i fredstid ha kärnvapen på vårt eget territorium.

Efter statsministerns tal var det Magdalena Anderssons tur att tala på rikskonferensen. Hon uttryckte sig i enighet med Kristersson på många punkter och framhöll att de haft ett samarbete i Sveriges inträde i Nato både under hennes och Kristerssons tid som statsminister.

– Vi behöver ett starkt folkförsvar. Alla delar av samhället behövs. Militärt, civilt och även säkerhetstänket hos var och en av oss.

Vill se nordisk försvarskommission

I en presskonferens tillsammans med ordförande i försvarsutskottet och tidigare Försvarsminister Peter Hultqvist, berättar Andersson att (S) vill att de nordiska länderna går in i en gemensam försvarskommission.

– Det är en stark säkerhetspolitisk signal mot bland annat Ryssland men också en signal att vi tar Natomedlemskapet och vår egen säkerhet på allvar.

Socialdemokraterna vill att en sådan kommission ska ha förankring i parlamenten hos samtliga nordiska länder, Sverige, Norge, Finland och Danmark. Men det handlar inte om något alternativ till Nato utan ett ytterligare komplement.

– Vi vill fördjupa kompetensen, öva tillsammans, planera, ha gemensamma lägesbilder och vara flexibla tillsammans. Teoretiska skisser över hur man ska samarbeta spelar ingen roll. Det här är inget vi gjort förut men vi lever i en ny tid nu med det första stora kriget i vår närhet sedan andra världskriget, säger Peter Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.