Det är snart två år sedan bostadsministern lovade att byggfelsförsäkringen skulle tas bort. SVT har i tidigare granskningar visat att försäkringsbolagen gjort stora vinster på försäkringen samtidigt som drabbade husägare haft mycket svårt att få ut någon ersättning.
Men den utredning som fick bostadsministerns uppdrag att överse skrotningen av lagen föreslår nu i stället att försäkringen utökas.
Bland annat föreslås så kallade utvecklingsfel ingå i försäkringen. Det handlar om fel som uppstår när man använt ny byggteknik, där problemen visar sig först efter några år. De problemen har tidigare inte gått att få ersättning för, något som flera tusen invånare i fuktskadade hus med så kallad enstegstätning fått erfara.
Blir åtgärdsförsäkring
– Eftersom namnet byggfelsförsäkring var ”besmittat” ville vi byta namn, säger utredaren Björn Hedlund, vars utredning föreslår att den i fortsättningen kallas ”åtgärdsförsäkring”.
Försäkringsbolagen ska i framtiden få större ansvar för att se till att felen åtgärdas snabbt.
Försäkringen utvidgas alltså, och blir därmed dyrare. Mycket dyrare. Det spår försäkringsbolagen själva:
– En försäkring som idag kostar 20.000 kronor för ett småhus kan med det nya förslaget komma att kosta 70.000–90.000 kronor, säger Kåre Eriksson, vd på AB Bostadsgaranti.
Samtidigt föreslår utredaren att självrisken kan höjas till 44.000 kronor – en fördubbling jämfört med i dag.
– Försäkringen riskerar att bli dyrare men vi tycker att den här försäkringen är bättre för konsumenten, säger utredaren Björn Hedlund, som också föreslår att även fritidshus måste ha försäkringen.
Däremot tycker han att kravet på byggfelsförsäkring inte längre ska gälla för den som bygger hyreshus.