Studierna av antikroppar i befolkningen görs på två olika sätt. Dels analyseras blodet från blodgivare i landet, vilket ger en bild av den aktiva vuxna befolkningen. Dels analyseras stickprover från människor som söker öppenvård där åldersfördelningen är mycket bredare. Detta tillsammans ger en bra bild av antikroppar i olika delar av befolkningen.
– Vi ser i dag att så mycket som 25 procent av blodgivarna i Stockholms och Västra Götalandsregionerna nu har antikroppar mot coronaviruset, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Skyddar nästan ett år
Dessa har alltså varit sjuka i corona under det senaste året. Karin Tegmark Wisell säger att man nu bedömer att antikroppar som utvecklas efter sjukdom skyddar mot ny infektion till ungefär 90 procent, och skyddet varar i närmare ett helt år.
– Men i vissa delar i landet finns ett betydligt lägre antikroppssvar, allra lägst är det i Västerbotten. Där har den aktiva befolkningen ungefär hälften så höga nivåer av antikroppar som i Stockholm och Västra Götaland. Ser man nationellt ligger antikropparna på ungefär 22 procent i den vuxna aktiva befolkningen.
Undersökningen av antikroppar bland dem som söker öppenvård visar på en stor skillnad i olika åldersgrupper.
– I gruppen över 65 år och äldre är det färre som har antikroppar, bara 15 procent. En stor andel av dessa har sannolikt antikroppar från vaccinet, till skillnad från resten av befolkningen. Blodproverna som granskats kommer från i början av mars i år då främst de äldre vaccinerades.
Unga lika mycket antikroppar som vuxna
– I de yngre åldrarna har man ungefär samma nivåer av antikroppar som i den arbetsföra delen av befolkningen, mellan 20 och 25 procent beroende på vilken åldersgrupp man tittar på, säger Karin Tegmark Wisell.
Andelen människor med naturliga antikroppar efter genomgången coronainfektion har stigit kraftigt, i synnerhet nu under våren, vilket visar på en stor utbredning av smittan och sjukdomen i samhället.