Sedan 2011 har antalet avvisade barn och unga mer än fördubblats. En stor del av dem skickas till Italien – ett land som fått hård kritik för sitt flyktingmottagande. Och kritikerna vill att avvisningarna stoppas omedelbart.
Tidigare i höst väckte avvisningen av femtonårige Ali från Afghanistan stark kritik. Ali kom till Sverige från Italien förra vintern, nu skulle han skickas tillbaka dit, trots att han ska ha utsatts för svåra övergrepp i ett italienskt flyktingläger. Ali försökte flera gånger ta sitt liv, och nu har avvisningen stoppats åtminstone för stunden.
Dublinfall
Ali är ett så kallat Dublinfall. Det vill säga en asylsökande som kommit till Sverige via ett annat EU-land. Enligt Dublinförordningen ska man då skickas tillbaka till det första EU-landet för att söka asyl där. Och Ali är knappast ensam, avvisningarna av barn och unga enligt Dublinförordningen ökar snabbt.
Hittills i år har 925 personer under arton år avvisats som Dublinfall, visar Migrationsverkets siffror. Det är en rekordsiffra, under hela förra året avvisades 584 personer på det här sättet.
Framförallt ökar avvisningarna av ensamkommande barn och unga. I år har 270 personer klassats som Dublinfall, vilket är mer än en fördubbling mot förra årets 113 personer. Och det rör sig inte bara om att fler söker asyl. Även om man ser till andelen avvisade ökar siffrorna.
Förra året bedömdes fyra procent av de inkomna asylansökningarna från barn och unga som Dublinfall. I år har siffran nästan tredubblats till elva procent.
FN kritiserar
Men många är kritiska. Dublinförordningen har fått hård kritik från bland annat FN:s flyktingorgan och från Europarådet. EU-länder som Grekland, Italien och Malta anses av kritikerna ha ett rent inhumant flyktingmottagande. Danmark och Finland är två länder som numera vägrar skicka asylsökande barn till Italien. Men från Sverige väntas mer än 100 ensamkommande asylsökande barn och unga skickas till Italien i år.
– Det behöver inte vara så här. I Frankrike prövar man alla ensamkommande på plats, vare sig de är Dublinfall eller inte. Det är väldigt viktigt att stoppa avvisningarna, speciellt till Italien där mottagandeförhållandena är vidriga, säger Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen.
– Det kommer väldigt mycket kritik mot just Italien för att mottagandet är så dåligt, och de barn som riskerar att skickas dit på grund av Dublinförordningen är också de barn som mår sämst, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.
Billström avvaktar
Sedan tidigare har Sverige stoppat avvisningar till Grekland. Men migrationsminister Tobias Billström vill inte gå så snabbt fram med Italien.
– Man kan inte döma ut en hel medlemsstat i Europeiska unionen innan man har sett hur utvecklingen blir framåt. Det viktigaste är faktiskt att se till att medlemsstaterna tar hand om sina system, säger Tobias Billström.