Foto: SVT

Kreosot i marken oroar markägare

Uppdaterad
Publicerad

När statliga Svenska Kraftnät rivit hundratals äldre kraftledningar har de låtit fundamenten ligga kvar i marken. Eftersom de är gjorda av kreosotbehandlade slipers är markägarna nu oroliga för att de kan utgöra en stor miljöfara.

Mats Weinesson är sjätte generationen på samma gård i Östergötland, söder om Motala. På hans marker har Svenska kraftnät nyligen låtit bygga nya kraftledningar. De stora elstolpar som sätts upp vilar på fundament av träslipers, som är impregnerade med kreosot.

Tidigare fanns också en gammal sträckning på Mats Weinessons mark. Men de kraftledningarna har nu rivits. Fortfarande ser man var stolparna har stått, och under jorden ligger de kreosotimpregnerade fundamenten kvar.

”Giftet läcker ut”

– Det här giftet läcker ju ut i marken, och det fortsätter ju läcka så länge de här kreosotslipersarna ligger kvar, säger Mats Weinesson.

Mats Weinesson vill gärna att slipersarna tas bort. Men Svenska kraftnät har gjort en annan bedöming.

– Vi förstår att man kan ha oro för kreosotimpregnerade träfundament. Det handlar inte om att slippa ta kostnaden. Vi tar vårt fulla miljöansvar. Det här handlar helt enkelt om att vi menar att miljöpåverkan är mindre om vi låter dem ligga kvar än om vi skulle gräva upp dem, säger Olof Klingvall, presschef på Svenska kraftnät.

Många kreosotfundament

Enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, handlar det om fundament från 805 stolpar som lämnats kvar i marken med totalt över 900 ton kreosot.

Hur vet ni att det inte är någon miljöfara när de ligger kvar i marken?

– Vi har mätt det här, och både vi och experter på området kan konstatera  att det bästa är att låta dem ligga kvar, säger Olof Klingvall.

Men enligt Mats Weinesson så formulerades avtalet mellan honom och Svenska kraftnät på så sätt att ”allting skulle tas bort”

Är cancerframkallande

Kreosotets farlighet är välkänd och det klassas som cancerframkallande. År 2011 fattade EU-kommissionen beslut om att kreosot får användas för skydd mot röta i trästolpar i kraftnät fram till 2018. Därefter ska en ny prövning ske.

Mats Weinesson skulle gärna se att Svenska kraftnät agerar tidigare än så.

– Tar man bort dem så stannar man åtminstone av läckaget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.