Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ofta fel person på fel plats” – hör polisforskaren Bo Wennströms kritik mot polisen i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

Kriminalprofessorn kritisk till polisorganisationen: ”En form av systemfel”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste turerna inom den svenska polisledningen är ett av flera exempel på en problematisk polisorganisation där kompetens och erfarenhet har prioriterats bort.

Det anser Bo Wennström, professor i rättsvetenskap, som benämner den stora organisationsförändringen 2015 som ett ”misslyckande”.

– Man kan kalla det för en form av systemfel, säger han till SVT Nyheter.

Bo Wennström, professor emeritus i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, har länge varit kritisk till den omorganisation som skedde inom den svenska polismyndigheten 2015.

Turerna kring Linda Staaf och Mats Löfving, där Staaf befordrades till en hög chefstjänst inom polisen utan dokumenterad polisiär erfarenhet, kastar nu nytt ljus på frågan, menar han.

– Själva ärendet har jag inte så mycket åsikter om. Men däremot så speglar det här någonting djupare vad gäller polisen och polisens organisation. Och där kan ju fallet Linda Staaf vara intressant som ett fall bland många fall, säger han till SVT Nyheter.

”Lät hela havet storma”

Enligt Bo Wennström skedde organisationsförändringen på bekostnad av ”poliserfarenhet” och ”den tysta kunskap som förvärvas i ett yrke”.

– Vad man gjorde då var att man i princip lät hela havet storma. Allt gammalt slogs egentligen sönder och så byggde man upp en helt ny organisation. Och det man skulle vara i den nya organisationen var ju bland annat förändringsbenägen. Det fulaste som fanns var att se bakåt, säger han.

”Fel person på fel plats”

Det speglades bland annat vid rekryteringar, som han menar i många fall blev felaktiga och har resulterat i försämrad polisiär förmåga. Bland annat pekar han på utredningsverksamheten inom brott som han menar har påverkats negativt.

– Många med rätt erfarenhet passade inte in i den här nya profilen och vi fick också många relativt nya som hamnade på fel platser. Det blev ofta fel person på fel plats och där har vi kärnan till problemet. Man kan benämna det som ett systemfel, man kan benämna det som ett misslyckande, säger han vidare.

Bo Wennström, som även är kritisk till polisens hantering av det nu aktuella ärendet, tror att uppmärksamheten kan leda till viss turbulens men inte kommer få några större konsekvenser eller leda till avgångar.

– Det skulle förvåna mig, det brukar inte leda till det. Kanske i sin förlängning, men om det skulle ske snabbt är det i sådant fall på egen begäran, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.