Kriminaltekniker ska vittna för att fria poliser

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret kallar ett nytt vittne när rättegången inleds under tisdagen mot de poliser som sköt ihjäl 20-årige Eric Torell i Vasastan i Stockholm. En av Sveriges mest erfarna kriminaltekniker, den numera pensionerade Sonny Björk, ska hjälpa försvaret att bevisa för tingsrätten att poliserna inte gjorde något fel i sitt agerande.

– Han kommer att kunna göra viktiga klargöranden för domstolen, säger Anton Strand, en av advokaterna i målet.

20-årige Eric Torell, som hade Downs syndrom, sköts till döds av polis i Vasastan i Stockholm den 2 augusti förra året. De tre poliserna ryckte ut på ett larm som vittnade om att en beväpnad man fanns i området. De fick även information om att personen kunde vara aggressiv mot poliser. Det visade sig senare att det som polisen uppfattade som ett vapen var en leksakspistol.

Enligt förundersökningen skedde flera misstag i kommunikationen mellan befälsledningen och polispatrullen på plats. Två av de tre poliserna har åtalats, liksom insatschefen. De misstänkta brotten är tjänstefel och vållande till annans död. De åtalade hävdar att de inte gjort något fel.

Eric Torell

Anton Strand försvarar en av poliserna som misstänks för tjänstefel och vållande till annans död.

– Det har upplevt en väldigt hotfull situation. Poliserna fruktade för sina liv och de har inte sett någon annan möjlighet än att öppna eld, säger Anton Strand till SVT Nyheter.

”En snäv kulbana”

Poliserna avfyrade 25 skott mot Eric Torell, varav tre skott träffade honom. Åklagaren menar att poliserna inte utövade så kallad verkanskontroll, det vill säga att efter varje skott se om det finns lagliga skäl att fortsätta att skjuta.

Försvaret har kallat en av Sveriges mest erfarna kriminaltekniker, den numera pensionerade Sonny Björk, för att visa att poliserna inte handlade fel. Sonny Björk har bland annat varit inblandad i kriminaltekniska undersökningar kring Palme-mordet, Lasermannen och polismorden i Malexander.

– Att vi kallar Sonny Björk beror på att han är expert på skottskador, ballistik och kulbanor. Han kommer att kunna göra viktiga klarlägganden för domstolen. Det skott som min klient har avfyrat och som har träffat har gått in snett från sidan bakifrån. Det är inte så att han har sett en ryggtavla mot sig utan det är en snäv kulbana, säger Anton Strand till SVT Nyheter.

Kartläggning: 36 dödade sen 1990

– En viktig aspekt är att åklagaren och försvaret är överens om att poliserna inte kunde avgöra målsägandes tillstånd, att han hade Downs syndrom. Åklagaren menar att det var en nödvärnssituation och att poliserna hade rätt att öppna eld men att de skulle avbrutit eldgivningen i ett tidigare skede. Vår uppfattning är att en uppdelning av ett så kort skede inte går att göra. Eldgivningen kan ha varit så kort som tre sekunder, säger Anton Strand.

SVT har i en tidigare kartläggning konstaterat att sedan 1990 har 36 personer skjutits till döds av poliser.  I ett av dessa fall har en polis dömts till fängelse. De andra har övervägande friats på grund av nödvärnsrätten.

Rättegången mot poliserna som sköt Eric Torell inleds i Stockholms tingsrätt på tisdagen och väntas pågå i sex dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet