Kriminalvårdare: Både intagna och anställda utsätts för rasism

Uppdaterad
Publicerad

Kolsäckar, svartingar, skräp och terrorister. Det är ord som kriminalvårdare på Saltviksanstalten kallar sina egna kollegor och intagna.

– Jag fick höra att man inte ska gå och prata med chefer, berättar kriminalvårdaren och facklige representanten Jarmo Parkkila som slog larm.

Under två dagar träffar vi sex kriminalvårdare i Härnösand som antingen jobbar eller nyligen arbetat på Saltvik i Härnösand. De vittnar om en kultur inom en grupp kriminalvårdare som under lång tid öppet uttalat rasistiska kommentarer mot kollegor som har utländsk bakgrund.

Sa ifrån – blev baktalad

Jarmo Parkkila, som nyligen bytte till en nyöppnad klass 2-anstalt i Härnösand, berättar att han sa till sin chef när han hörde en kollega på Saltvik kalla en intagen ”svarting”. Efter det blev han baktalad av kollegorna som tyckte att han inte borde ha tjallat.

Granskningen av Kriminalvårdens anstalter

Han frågade också den intagne varför han inte reagerade på kommentaren och fick till svar att han var rädd att kriminalvårdarna skulle kalla på vaktstyrkan och därmed riskera att hamna på isoleringen utan anledning.  

– Jag känner en stor besvikelse, säger Jarmo Parkkila. 

Kriminalvårdaren Marie Hardeljung sitter i den lokala Seko-styrelsen och flyttade nyligen till den nyöppnade anstalten. Även hon berättar hur det inom en viss grupp på Saltvik pratas om ”svartskallar” – något hon inte tycker är acceptabelt.

Högerextrem propaganda

Peter Hemström, lokal ordförande, och flera andra kriminalvårdare, berättar att rasistiska kommentarer särskilt riktas mot både personal och intagna som har ursprung i Mellanöstern och afrikanska länder. De med det ursprunget kan kallas för ”kolsäckar”, ”skräp” och ”terrorister”. Högerextrem propaganda har också hittats i ett av personalrummen, enligt facket som nyligen tog beslut i styrelsen om att aktivt arbeta mot rasismen på Saltvik.

”Enskilda ärenden”

Arbetsgivaren har uppmärksammats om problemen och har en lagstadgad skyldighet att vidta åtgärder mot olika former av trakasserier. 

På Saltvik är det Radomir Sarkan som är anstaltschef. Han menar att det finns rutiner som följs.  

– Jag vet att det har förekommit några enskilda ärenden och det tar jag väldigt allvarligt på. Det är något som inte ska förekomma på en arbetsplats, säger han.

Men fackets representanter menar att verkligheten är en annan och det inte skett en förändring till det bättre, trots att problemen med rasism är kända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Kriminalvårdens anstalter

Mer i ämnet