• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Under mars månad var det nästan fyra gånger så många företag som sökte rekonstruktion, 73 i år jämfört med 19 för 2019.

Krisande företag kan utnyttjas av kriminella för att söka coronastöd

Uppdaterad
Publicerad

Antalet konkurser och företagsrekonstruktioner har ökat under coronakrisen och det är många företag som söker pengar från statliga stödåtgärder. Men en ny rapport varnar för att kriminella kan komma försöka att utnyttja situationen för att lura till sig pengar.

Polisen har samarbetat med ett dussin olika myndigheter i rapporten för att titta på vilka sätt organiserad brottslighet kan komma att utnyttja sårbarheter i samhället under coronapandemin. Det gäller inte minst de olika stödåtgärder och bidrag som går till krisande företag. 

– Vi har sett att det finns företag som har klart kriminella kopplingar och oseriösa företag som varit med och sökt bidrag. Och här har vi också kunnat förhindra att pengar inte har betalats ut, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på Nationella operativa avdelningen och en av rapportförfattarna.

Fler rekonstruktioner

Under mars månad var det nästan fyra gånger så många företag som ansökte om rekonstruktion, 73 jämfört med 19 för 2019.

En företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för de företag som har tillfälliga ekonomiska problem, men som på sikt har en möjlighet att överleva. Till skillnad från en konkursförvaltare behöver en rekonstruktör inte ha samma formella bakgrund. Det är också företagen som själva betalar för rekonstruktören och föreslår denne.

I rapporten lyfts konkursförvaltare och rekonstruktörer fram som potentiellt utsatta grupper när kriminella vill utnyttja företagen.

– Det finns pengar i krisdrabbade företag och konkurser. Då sitter man som konkursförvaltare i en utsatt position och kan utsättas för otillåten påverkan från kriminella, säger Linda Staaf.

Myndigheter utökar samarbetet

En av åtgärderna som föreslås i rapporten, för att hindra bedrägerier och fusk med de statliga åtgärderna, är ett ökat utbyte av information mellan myndigheterna. För att komma till rätta med fusket har nya lagar införts som gör det möjligt för myndigheterna att utbyta sekretessbelagd information.

Vid månadsskiftet utökades det samarbetet mellan Tillväxtverket och Skatteverket, som också ges möjligheten att göra kontrollbesök på företagen.

– Vi kan från Skatteverkets sida lämna vidare information som vi upptäcker i våra kontroller och vi kan begära ut information från Tillväxtverket på ett sätt som vi har möjlighet från andra myndigheter, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket. 

Myndigheter som deltagit

Försäkringskassan, Tillväxtverket, Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, polisen, Säkerhetspolisen, Kriminalvården, Migrationsverket, Tullverket och Åklagarmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.