–Vår bedömning är att krisarbetet har fungerat mycket bra. Det är rutin att vi inspekterar arbetsplatser efter allvarliga olyckor och dödsfall och primärt var vi inte i Kolmården för att inspektera varghägnet utan för att samtala med skyddsombud och arbetsgivaren, säger Per Johansson, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket och ansvarig för verkets utredning av olyckan.
I nästa vecka räknar myndigheten med att skicka ett inspektionsmeddelande till djurparken. Innan dess vill Johansson inte säga om skrivelsen kommer att innehålla särskilda krav på djurparken.
–Men jag kan säga att vi på Arbetsmiljöverket inte kan besluta om vargarnas vara eller icke vara på Kolmården. Vi ställer krav på att allt arbete sker säkert – arbetet med vargar såväl som med helt andra saker – men vi kan inte besluta att vargarna ska bort därifrån, säger Per Johansson.
Hur skiljer sig den här arbetsplatsolyckan från andra olyckor ni utreder?
–Den här är exceptionell och osannolik eftersom man har haft många tusen besökare som har varit inne i de här hägnen utan att något hänt. Det är en olycka som är mycket speciell, som förvånar de flesta och som inte ens experterna har någon bra förklaring till.
Att djurparken skulle ha gjort en felbedömning när man bedömt att det inte fanns någon risk att släppa in publik i varghägnet vill han dock inte ta ställning till.
–Vi godkänner aldrig riskbedömningar – då skulle vi behöva sitta med en massa bedömningar och en ”godkännandestämpel” – och någon sådan har vi inte på vår myndighet, säger Per Johansson.