Migrationsbråk mellan Frankrike och Italien – krismöte i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Den evigt såriga frågan om migrationen har seglat upp högt på Europas dagordning igen. En konflikt mellan Frankrike och Italien har blossat upp. På fredag samlas Europas migrations- och inrikesministrar för ett extrainsatt krismöte i Bryssel för att försöka hitta en lösning. Men i botten ligger bristen på gemensam migrationspolitik i EU – en fråga som hittills visat sig vara extremt svår.

De kommer släntrande längs med vägen tillbaka in i Italien. Människor som försökt ta sig in i Frankrike från Italien. Blivit stoppade och skickats tillbaka till Ventimiglia, den italienska gränsstaden som blivit till en slags uppsamlingsplats för alla de migranter som vill vidare till Frankrike, eller ännu längre, till Storbritannien eller Nordeuropa.

Hätsk ordväxling

Situationen med förstärkta franska gränskontroller har pågått sedan 2015, men har hettat till ordentligt de senaste veckorna sedan den nya italienska regeringen vägrade det norskregistrerade hjälpfartyget Ocean Viking att lägga till och lasta av räddade till havs. Frankrike tog emot fartyget men svarade med passkontroller mot Italien och i ett par dagar sökte fransk polis igenom bakluckorna på varenda bil som passerade gränsen. Med långa köer och trafikkaos som följd.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni kallade den franska regeringens reaktion för ”aggressiv” och ”orättvis”. Frankrikes inrikesminister Darmanin kallade den italienska regeringen för ”oansvarig”.

Nu flyter trafiken vid gränsen hyfsat igen, men grundproblematiken kvarstår: Italien vill inte ensamt bära ansvaret för alla de människor som kommer över Medelhavet. Frankrike poängterar att Italien bryter mot internationell rätt och tycker dessutom att Italien inte gör sitt jobb genom att bara släppa vidare migranterna in i Frankrike – därav de förstärkta gränskontrollerna.

Krisplan från EU-kommissionen

På mötet i Bryssel på fredag kommer EU-kommissionären Ylva Johansson lägga fram en krisplan för migrationen för att försöka lösa den akuta konflikten. Innehållet består av 20 punkter där Johansson anser att snabba åtgärder är möjliga. 

– Situationen just nu är inte hållbar, sade hon på en kort presskonferens i måndags. 

Det handlar bland annat om att gränsmyndigheten Frontex ska snabbutreda läget på Medelhavet för att se var det behövs extra stöd. En annan punkt är att snabbt få igång riktade återsändningsinsatser för personer som inte har rätt att stanna i EU. 

– Vi måste beakta att den övervägande majoriteten av personer som nu kommer över centrala Medelhavet inte är i behov av internationellt skydd, sade Johansson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.