I hemliga grupper på Facebook har ensamkommande barn pratat om att ta livet av sig tillsammans efter felaktiga rykten om ett Migrationsverket-plan som ska avvisa dem på fredag. Foto: TT

Barnombudsmannen kallar till krismöte: ”Ensamkommande planerar kollektivt självmord”

Uppdaterad
Publicerad

Barnombudsmannen kallar till akut krismöte med flera myndigheter på onsdagen efter att ha nåtts av uppgifter om att ensamkommande barn planerar att ta sina liv tillsammans. – Vi tar detta på stort allvar, säger Barnombudsmannens pressekreterare Hans Reuterskiöld till SVT Nyheter.

Uppgifterna om att många ensamkommande flyktingbarn mår så dåligt att de vill ta sina liv har nu fått Barnombudsmannen (BO) att reagera. På onsdagen håller myndigheten ett akut möte om hälsotillståndet hos de ensamkommande barnen, ett möte dit man kallat Migrationsverket, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen.

– Skälet till mötet är uppgifterna från nätverket ”Vi står inte ut”  om att det finns slutna grupper på sociala medier där unga människor planerar att begå kollektivt självmord. Vi tar detta på stort allvar eftersom vi under ett par års tid träffat över 600 ensamkommande barn, och vi har sett att de uttrycker självskadebeteende och självmordstankar, säger Hans Reuterskiöld på BO.

Situationen för ensamkommande

Självmordslarm

Enligt Ensamkommandes förbund har flera ensamkommande pojkar från Afghanistan på kort tid försökt ta sina liv –  i flera fall fullbordades självmorden.

Nätverket ”Vi står inte ut” gjorde i förra veckan en orosanmälning till de myndigheter som berörs av frågan. Skrivelsen beskriver hur uppgivna unga människor hittar varandra på nätet för att där planera sina självmord tillsammans.

– Det var inte längre bara desperata rop på hjälp från enskilda ungdomar som gett upp och inte längre ville leva. Vi såg också att de börjat skapa grupper där de planerade när de skulle dö, vem som skulle göra det först eller om de skulle begå självmord tillsammans. De hellre dö lugnt här i Sverige än utsatta för krig eller andra saker, säger Kinna Skoglund, som var en av dem som slog larm, till SVT Nyheter.

Nekad asyl

Skälet till desperationen sägs vara nekad asyl och hotande utvisning – något som bland de unga likställs med döden. 

Ensamkommandes förbund drar en tydlig koppling mellan det ökade antalet självmord och självmordsförsök och fjolårets nya tillfälliga asyllag för ensamkommande barn och ungdomar. Samtidigt gör Migrationsverket allt fler åldersuppskrivningar.

Ingen vet hur många ensamkommande som hittills begått självmord eller försökt ta sina liv. Varken kommunerna eller boendena har någon skyldighet att rapportera självmordsförsöken.

BO bekräftar

– Uppgifterna om att ensamkommande som mår psykiskt dåligt diskuterar självmord i slutna grupper på nätet har vi även fått bekräftat från andra håll. Ett av problemen är att det inte finns någon samlad statistik som visar hur vanligt det är med självmordsförsök i den här gruppen, det är bland annat det vi ska diskutera på mötet, säger Hans Reuterskiöld på BO. 

Även riksdagens socialutskott kommer att ta upp rapporterna om självmord bland ensamkommande unga asylsökande.

Felaktigt rykte om flygplan

Det har även förekommit rykten om att ett plan senare i veckan ska flyga från Sverige till Afghanistan med ensamkommande ombord, och att detta förvärrat oron bland dem som nekats asyl. 

Enligt Migrationsverkets presstjänst är dessa uppgifter felaktiga, något plan har inte chartrats.

Fakta: ”Vi står inte ut”

Rörelsen består av både professionella och volontärer som möter och är engagerade i asylsökande ensamkommande barn och ungdomar. De jobbar bland annat i skolan, på HVB-hem, inom socialtjänst, psykiatri, vård eller i familjehem. Nätverket finansieras via insamlingar.

Källa: vistarinteut.org

Fakta: Ensamkommande

  • Under 2016 sökte 28.939 personer asyl i Sverige.
  • 2.199 (8 procent) var ensamkommande barn, i regel i åldrarna strax under 18 år.
  • De vanligaste nationaliteterna för ensamkommande var Afghanistan (665), Somalia (421), Syrien (180), Marocko (144) och Etiopien (133).
  • 2015 sökte 41.564 afghaner asyl i Sverige, varav 23.480 ensamkommande barn.
  • I år räknar Migrationsverket med 25.000–45.000 asylsökande. De ensamkommande barnen väntas i år bli 2.400 och nästa år 2.900.

Källa: Migrationsverket/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Situationen för ensamkommande

Mer i ämnet