Regeringen vill med anledning av coronakrisen få makt att under tre månader fatta beslut kopplade till pandemin utan att behöva gå via riksdagen.
Bland annat föreslås regeringen få rätt att ta snabba beslut om att införa tillfälliga begränsningar för folksamlingar, stänga köpcentrum, nattklubbar och restauranger och att införa restriktioner för transportsektorn.
Moderaterna är kritiska till förslaget och menar att de involverats för sent. Nu utvecklar partiledare Ulf Kristersson kritiken på Facebook.
“En helt oacceptabel brist i det aktuella förslag som vi fick några timmar på oss att bearbeta, är att det helt och hållet vill runda riksdagen som folkets yttersta representant. Till och med i den krislag som gäller i krig har riksdagen en tydlig roll (den s.k. förfogandelagen). Regeringen får i krig ett större mandat än vanligt – men alla åtgärder som regeringen fattar beslut om med stöd av den krislagen och som gäller omedelbart ska inom en viss tid godkännas, eller upphävas, av riksdagen”, skriver han.
Kristersson (M) menar att det är viktigt att även riksdagen får större makt under en period, om regeringen får det.
“Vi har framfört till regeringen att om den under en kort period ska få möjlighet att fatta fler beslut än normalt för att bekämpa smittspridningen, så måste riksdagen också få ett sådant veto. Regeringens beslut ska gälla direkt. Men riksdagen ska i efterhand kunna pröva alla regeringens åtgärder som stöder sig på krislagen”.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt twittrade också under dagen att partiet kräver att regeringens förslag ändras.
”Vi är för att regeringen ska kunna agera snabbt, men då måste de folkvalda i riksdagen kunna avgöra frågan i efterhand”, skriver han.
Liberalernas gruppledare Johan Pehrson använder också Twitter för att kommunicera sin skepsis inför den planerade lagrådsremissen:
”Vi har frågeställn ifall tiden är för omfattande och anser det centralt med möjlighet till såväl politisk som rättslig efterhandskontroll av reg fattade beslut”, skriver han.