Regeringen ville först att resultatet av kommissionen skulle vara klar först två månader efter nästa val, och att det skulle vara politiska ledamöter i kommissionen. På de punkterna menar Kristersson att Moderaterna samlat oppositionen, även C och L, och krävt förändringar som regeringen givit efter för.
– Vi ville få i gång kommissionen så snabbt som möjligt för att kunna följa vad som fattas för beslut i realtid för att kunna se vad som händer, säger Ulf Kristersson i SVT:s Morgonstudion.
Oppositionen välkomnar direktiven
Till SVT Nyheter har flera av partierna sagt att de till stora delar är nöjda med direktiven för kommissionen – och att regeringen hörsammat flera av kraven de ställt.
SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att han välkomnar att granskningen av smittspridningen på äldreboenden kommer bli en central del i kommissionen.
Även Vänsterpartiet är till stora delar positiva till direktiven. Partiets hälsopolitiska talesperson Karin Rågsjö lyfter särskilt att frågan kring äldreomsorgen lyfts.
– Vi ville få in en granskning av hur spridningen har börjat. Det vill säga, i jämförelse med andra länder, hur bra klarade vi av det. Det är också bra att man ska utreda äldreomsorgen, eftersom den är högaktuell hela tiden, säger hon.
KD vill se granskning av svenska strategin
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hade önskat att kommissionen i större utsträckning fokuserat på hur pandemin drabbat socioekonomiskt utsatta områden, men säger samtidigt att utkastet till direktiv innehåller flera viktiga delar.
Även Kristdemokraterna anser att direktiven i stora drag är tillfredsställande. Partiet saknar däremot en grundlig analys kring hela den svenska strategi.
Regeringen har under tisdagen klubbat vilka områden som ska granskas i den kommande coronakommissionen. Stefan Löfven väntas presentera direktiven och kommissionens ordförande vid en presskonferens klockan 16.15 på tisdag.
Centerpartiet har avstått från att kommentera.