Kristersson: Jag vill göra allt jag kan för att skapa ny regering

Uppdaterad
Publicerad

Modernas partiledare Ulf Kristersson säger att han står redo att göra allt han kan för att skapa en ny handlingskraftig och stabil regering om han får möjligheten. Samtidigt manade han till tålamod eftersom det extremt jämna valresultatet måste fastställas.

– Vi vet ännu inte hur det här valet kommer sluta. Vi moderater gick till val på att förändring inte bara är nödvändigt utan också möjlig och att vi kan leda den förändringen, säger Kristersson i sitt tal på valvakan.

Kristersson inledde sitt tal på Moderaternas valvaka genom att ta upp att partiet har stått upp för sina värderingar och sin politik under hela valrörelsen.

– Nu har väljarna sagt sitt och vi har ett preliminärt resultat först på onsdag, men från djupet av mitt hjärta: Tack för alla enastående insatser.

Ett särskilt tack riktade han till de väljare som har röstat på Moderaterna med förhoppning om förändring.

”Vill be om tålamod”

– Vi inte bara heter samlingspartiet, vi är samlingspartiet och nu behöver Sverige precis det. Vi vet ännu inte hur det här valet kommer sluta. Vi Moderater gick till val på att förändring inte bara är nödvändigt utan också möjlig och att vi kan leda den förändringen. ´

Kristersson betonar att han vill samla, inte splittra, och samtidigt respektera genuina åsiktskillnader i politiken.

– Jag vill be om ert tålamod just nu, det definitiva resultatet måste fastställas. Om vi då har de parlamentariska förutsättningarna så kommer jag samla min sida i politiken till samarbete. Jag kommer vara oerhört ödmjuk men jag står redo att göra allt jag kan för att skapa en ny, handlingskraftig och stabil regering för hela Sverige och för alla medborgare.

M ser ut att bli mindre än SD

Valmyndigheten har meddelat att ett valresultat först kan presenteras på onsdag. Innan dess ska bland annat utlandsrösterna räknas.

Utifrån det preliminära valresultat strax innan 05 samlar M, SD, KD och L 175 mandat i riksdagen, medan S, V, MP och C samlar 174 mandat.

Enligt det preliminära resultatet samlar Moderaterna 19,1 procent av rösterna vilket är en tillbakagång med 0,7 procentenheter jämfört med valet 2018. Partiet ser ut att bli mindre än Sverigedemokraterna som enligt det preliminära resultatet får 20,7 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.