Det var den femte oktober i år som motionen om en ”öppen, obligatorisk och avgiftsfri förskola” lämnades in till riksdagen. Bakom den stod elva socialdemokrater från olika delar av landet.
I motionen skriver man bland annat att man vill ”se över möjligheten” att göra förskola obligatoriskt från två års ålder. I dag finns inga sådana krav – det är först när skolplikten börjar gälla vid sex års ålder som barnen har en lagstadgad skyldighet att infinna sig i skolan.
Madeleine Lidman, ersättare i skolnämnden för Moderaterna i Solna kommun, startade namninsamlingen Föräldrauppropet för att protestera mot förslaget om en obligatorisk förskola. Hon säger att många blivit väldigt upprörda när de hört om motionen.
– Föräldrar har varit förtvivlade. Även föräldrar som har barn i förskola från 12 månader tycker inte heller att man ska tvinga andra att göra samma sak, säger hon.
I nuläget har drygt 16.000 personer skrivit under.
Svarar på kritiken
Anna Wallentheim, socialdemokratisk riksdagsledamot och gymnasielärare, är en av författarna till motionen. Hon säger nu till SVT att motionen har blivit missförstådd.
– Jag förstår att den kan misstolkas. Den är ju tillspetsad. Det vi vill är att lyfta upp förskolan i debatten, på den politiska dagordningen, säger hon.
Men vill ni ha obligatorisk förskola från två års ålder?
– Det vi menar är att man behöver forska och utreda mer kring förskolan än vad vi gör idag.
Så ni backar från förslaget?
– Nej, vi står bakom motionen. Men det är inga skarpa förslag. Och det finns heller inga skarpa förslag från regeringen, säger Anna Wallentheim.
Ministern: Fler barn bör gå i förskolan
Utbildningsminister Anna Ekström säger i en skriftlig kommentar till SVT regeringen inte har några som helst planer på att införa obligatorisk förskola från två års ålder, men säger att hon tycker att fler barn bör gå i förskola.
– Studier visar att barn som har gått i en förskola med hög kvalitet lyckas bättre i skolan, säger hon och tillägger:
– Detta gäller särskilt nyanlända barn eller barn med tuffa uppväxtvillkor.
Anna Ekström uppger vidare att regeringen därför gett en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag som syftar till att öka deltagandet i förskolan för flickor och pojkar i åldern 3–5 år, en utredning som inom kort kommer att presentera sina förslag.