Budgetbeskedet om det slopade statsbidraget väcker oro inom förskolesektorn och Lärarförbundet som befarar att redan stora barngrupper kommer att bli ännu större. Men regeringen håller inte med – utan anser att det är en förenkling för förskoleväsendet.
– Vi har slagit ihop två statsstöd för att minska administrationen för förskolorna och se till att de pengar som de faktiskt behöver kommer dem snabbare till del, säger Gulan Avci (L), partisekreterare, i en debatt i SVT:s Aktuellt på torsdagen.
SKR positiva
Sveriges kommuner och regioner (SKR) som representerar kommunerna tycker att beslutet är positivt. De skriver till SVT att det inte finns något som tyder på att barngrupperna skulle bli större.
Skolverket rekommenderar högst 12 barn i småbarnsgrupper och 15 för äldre förskolebarn. Men statistik från myndigheten visar att nära hälften av landets förskolor inte följer rekommendationerna. Skolverkets rekommendation kommer ligga kvar – oavsett regeringens förslag om slopat stöd.
“Mest sjukskrivna”
Annika Strandhäll (S), ordförande för S-kvinnor, menar att det slopade statsbidraget kommer att leda till större barngrupper och högre arbetsbelastning på förskolepersonalen.
– Vi har en situation där förskollärare och barnskötare är bland de grupperna i den svenska välfärden som är mest sjukskrivna på grund av psykisk stress på arbetsplatsen, säger hon.
Men Gulan Avci (L) anser att det inte är politikerna på riksnivå som ska “sitta och diktera vad som behövs” när förskolorna planerar sin verksamhet.
– Jag tror det är viktigt att huvudmännen för de här förskolorna själva får göra den bedömningen, säger hon i Aktuellt.
Se hela debatten i Aktuellt på SVT Play.