Vänsterpartiets respektive Centerpartiets migrationspolitiska talespersoner Tony Haddou och Jonny Cato. Foto: SVT

Kritiken: ”Ovärdigt med en regering som gett upp tron på människor”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag om ett kraftigt höjt återvandringsbidrag som presenterades tidigare i dag kritiseras av både Centern och Vänstern.

– 2,5 miljarder helt i sjön, i stället för att satsa på människor, säger Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato.

Tidöpartierna presenterar på torsdagen en satsning på ökad återvandring, där ett bidrag på 350 000 kronor per person föreslås. Budgettillskottet ses som en stor framgång för Sverigedemokraterna i höstbudgeten.

– Det är ovärdigt att ha en regering som helt har gett upp tron på människor, säger Jonny Cato (C) till SVT Nyheter.

Han vill i stället se en satsning på integrationsarbetet, med fokus på skola, språk och arbetsmöjligheter.

– Jag är otroligt förvånad att man går vidare med ett förslag som regeringens egen utredare säger är dåligt för integrationen och till och med riskerar att spä på rasismen i samhället.

Vänster riktar stark kritik likaså

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Tony Haddou har en liknande inställning till regeringens tillskottsprioritering.

– Det är väldigt mycket pengar som går till något som inte kommer att ge någon större effekt mer än en signalpolitik, säger han och tillägger:

– Vi har en enorm sjukvårdskris i Sverige och nedskärningar sker över hela landet och då prioriterar den här regeringen att i stället lägga pengar på något som skadar integrationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.