Att fler utländska medborgare ska återvända till sina hemländer var en viktig del i Tidöavtalet för SD. Åtgärder har vidtagits i form av informationskampanjer och återvändandecenter. Men någon kraftig ökning av återvandringen har man inte riktigt kunnat se. Till exempel kunde SVT tidigare i år berätta att endast en person valt att använda sig av det befintliga återvandringsbidraget på 10.000 kronor.
Utredning avrådde kraftig ökning
I augusti kom en statlig utredning som skulle ge förslag på hur fler personer som är bosatta i Sverige med anknytning till ett annat land kan fås att återvandra. Den landade dock i att avråda från att kraftigt öka bidraget för att återvända.
Rejäl ökning
På en pressträff presenterar Tidöpartierna under torsdagen ett förslag på ett nytt regelverk som ska höja återvandringsbidraget rejält till 350 000 kronor. Totalt sett uppges förslaget kosta knappt 2,5 miljarder kronor över tre år och den nya lagstiftningen ska träda i kraft senast 1 januari 2026.
– Vi är i full färd med ett paradigmskifte i migrationspolitiken, säger den nytillträdde migrationsministern Johan Forssell (M).
Både Centern och Vänsterpartiet ställer sig kritiska till regeringens satsningsprioritering. Läs mer om det här.
Det danska systemet för återvandring erbjuder ett bidrag på upp till motsvarande ungefär 350 000 kronor. Enligt regeringens utredare Joakim Ruists beräkningar skulle en höjning av bidraget till den nivån leda till att 700 personer fler per år återvandrar.
Migrationsministern vill i dag inte säga något om hur många han tror kommer att söka bidraget.
– Vi har valt att inte sätta upp ett mål för antalet personer utan kommer att återkomma med ytterligare information i betänkandet.
Fler utlänningskontroller
Vid pressträffen i Rosenbad framkommer det också att regeringen vill att antalet inre utlänningskontroller ska utökas och effektiviseras. För detta avsätts 100 miljoner i budgeten för 2025 och 100 miljoner 2026.
Därtill ska Migrationsverket få utökade resurser så att biometri kan användas för identifikation.
– Genom en ökad användning av biometri kan Migrationsverket få ett mer tillförlitligt underlag för beslut, säger Ludvig Aspling (SD).