En kollagebild bestående av tre bilder som visar människor i en stad, en reporter och människor utanför Migrationsverkets kontor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen höjer återvandringsbidraget till max 350 000 kronor per person – SVT:s reporter Malin Johansson sammanfattar. Foto: SVT

Regeringen föreslår kraftigt höjt återvandringsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Tidöpartierna presenterar under torsdagen en större satsning på ökad återvandring. Ett bidrag på 350 000 kronor per person föreslås. Budgettillskottet blir Sverigedemokraternas främsta vinst i höstbudgeten.

Att fler utländska medborgare ska återvända till sina hemländer var en viktig del i Tidöavtalet för SD. Åtgärder har vidtagits i form av informationskampanjer och återvändandecenter. Men någon kraftig ökning av återvandringen har man inte riktigt kunnat se. Till exempel kunde SVT tidigare i år berätta att endast en person valt att använda sig av det befintliga återvandringsbidraget på 10.000 kronor.

Utredning avrådde kraftig ökning

I augusti kom en statlig utredning som skulle ge förslag på hur fler personer som är bosatta i Sverige med anknytning till ett annat land kan fås att återvandra. Den landade dock i att avråda från att kraftigt öka bidraget för att återvända.

Höstbudgeten 2024

Rejäl ökning

På en pressträff presenterar Tidöpartierna under torsdagen ett förslag på ett nytt regelverk som ska höja återvandringsbidraget rejält till 350 000 kronor. Totalt sett uppges förslaget kosta knappt 2,5 miljarder kronor över tre år och den nya lagstiftningen ska träda i kraft senast 1 januari 2026.

– Vi är i full färd med ett paradigmskifte i migrationspolitiken, säger den nytillträdde migrationsministern Johan Forssell (M).

Både Centern och Vänsterpartiet ställer sig kritiska till regeringens satsningsprioritering. Läs mer om det här.

Ludvig Aspling (SD), Johan Forssell (M)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se och hör Ludvig Aspling (SD) och migrationsminister Johan Forssell (M) om förslaget att kraftigt höja återvandringsbidraget. Foto: Henrik Norssell

Det danska systemet för återvandring erbjuder ett bidrag på upp till motsvarande ungefär 350 000 kronor. Enligt regeringens utredare Joakim Ruists beräkningar skulle en höjning av bidraget till den nivån leda till att 700 personer fler per år återvandrar.

Migrationsministern vill i dag inte säga något om hur många han tror kommer att söka bidraget.

– Vi har valt att inte sätta upp ett mål för antalet personer utan kommer att återkomma med ytterligare information i betänkandet.

Fler utlänningskontroller

Vid pressträffen i Rosenbad framkommer det också att regeringen vill att antalet inre utlänningskontroller ska utökas och effektiviseras. För detta avsätts 100 miljoner i budgeten för 2025 och 100 miljoner 2026.

Därtill ska Migrationsverket få utökade resurser så att biometri kan användas för identifikation.

– Genom en ökad användning av biometri kan Migrationsverket få ett mer tillförlitligt underlag för beslut, säger Ludvig Aspling (SD).

en man framför ett köksbord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringens utredare Joakim Ruist tittade på vad som görs i andra länder som kan leda till kraftigt ökad återvandring: ”Där har jag kommit fram till att det görs ingenting, någonstans, som leder till kraftigt ökad återvandring”. Foto: Alex Bolevin /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet