Migrationsministern blir intervjuad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dag tog migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) emot betänkandet. Foto: Magnus Lejhall/TT

Utredning: Så ska fler invandrare uppmuntras att återvandra

Uppdaterad
Publicerad

Fler invandrare ska kunna få pengar för att frivilligt återvända till sina hemländer. Det föreslår en statlig utredning.

I oktober 2023 tillsatte regeringen en utredning som skulle ge förslag på hur fler personer som är bosatta i Sverige med anknytning till ett annat land kan fås att återvandra.

Framför allt handlade det enligt regeringen om personer som inte integrerats i det svenska samhället i termer av ”egenförsörjning, språk eller andra kulturella faktorer”.

I dag tog migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) emot betänkandet.

Bland annat föreslår utredaren Joakim Ruist att även invandrare som blivit svenska medborgare samt anhöriginvandrare ska kunna ansöka om det återvandringsbidrag som finns i dag.

Ingen höjning av ersättning

Ett ekonomiskt stöd för återvandring har funnits i Sverige sedan 1984. I nuläget kan personer som önskar att återvandra beviljas ett ekonomiskt stöd om 10 000 kronor, med en begränsning på 40 000 kronor per familj.

Det går även att ansöka om ersättning för resa.

Utredaren föreslår dock inte några höjningar av dagens bidragsnivåer.

”Den möjliga direkta offentligekonomiska vinsten är med stor säkerhet relativt liten, samtidigt som det kan finnas en risk för samhällelig och samhällsekonomisk skada som är väsentligt större”, skriver han i utredningen.

Kritik från SD

Maria Malmer Stenergard säger nu att regeringen ska titta vidare på utredarens förslag. På frågan om beloppet för återvandring ändå kan komma att höjas svarar hon:

– Vi kommer titta på både det och andra delar som utredningen analyserat för att ta ställning till om det finns behov att komplettera underlaget.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Nima Gholam Ali Pour är kritisk till att inget förslag om att höja återvandringsbidraget lagts fram av utredaren.

– Vi menar att det här skulle underlätta integrationen. Om fler personer som faktiskt inte kan bli en del av det svenska samhället, eller inte vill bli det, faktiskt har möjligheten och förutsättningarna att återvandra.

Enligt Nima Gholam Ali Pour hade Sverigedemokraterna velat se en höjning på bidraget till 350 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.