en man framför ett köksbord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringens utredare Joakim Ruist konstaterade att han misslyckats med kärnan i det uppdrag han fått om hur återvandringen ska kunna öka. Foto: Alex Bolevin /SVT

Sverigedemokraterna vill att återvandringsbidraget höjs rejält

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare avfärdade idén om en stor höjning av bidraget för återvandring, men Sverigedemokraterna räknar ändå med att det ska bli verklighet.

– Vi ser väl att vi ska göra en rejäl höjning av det här, säger SD:s migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling till SVT:s Agenda.

Det var en utredning som väckte en hel del reaktioner när den presenterades i mitten av augusti. Utredaren, nationalekonomen Joakim Ruist, gjorde det i sammanhanget mycket ovanliga och konstaterade att utredningen misslyckats med kärnan i det uppdrag den fått av regeringen.

– En del av uppdraget var att se vad som eventuellt görs på andra ställen som kan leda till kraftigt ökad återvandring, med fokus på ordet kraftigt. Där har jag kommit fram till att det görs ingenting, någonstans, som leder till kraftigt ökad återvandring, säger Joakim Ruist till SVT:s Agenda.

350 000 kronor för återvandrare i Danmark

Bland annat tittar utredningen på det danska systemet där ett bidrag på upp till motsvarande ungefär 350 000 kronor kan betalas ut till den som vill återvandra. Motsvarande summa i Sverige i dag är 10 000 kronor plus resekostnader.

Utredningen landar i att en höjning till samma nivå som i Danmark skulle leda till att ytterligare 700 personer per år skulle utvandra från Sverige, men pekar samtidigt på att det riskerar att skada integrationen om vissa grupper av utrikesfödda känner sig utpekade. Det finns enligt utredaren också en risk att tilliten till välfärdssystemet skadas om utformningen av systemet inte upplevs som rättvist.

– Och det räcker i så fall med väldigt små effekter för att de ska värderas som större än den offentligfinansiella vinsten av bidraget, säger Joakim Ruist.

Hjärtefråga för Sverigedemokraterna

Utredningen avråder från att att höja bidraget men mycket tyder på att en kraftig höjning bli verklighet ändå. Det är sedan länge en hjärtefråga för Sverigedemokraterna och har varit en viktig fråga för partiet i budgetförhandlingarna. Både SD och regeringen har också ifrågasatt utredningens bedömning av riskerna.

– Vi ser väl att vi ska göra en rejäl höjning av det här och det är också någonting som stadgas i Tidöavtalet att det här beloppet ska höjas. Vi tror att den danska nivån skulle nog vara lämplig summa, säger Ludvig Aspling som är migrationspolitisk talesperson för SD.

”Får vara beredda på att prova sig fram”

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard säger i Agenda att ett första steg är taget i det som stadgas i Tidöavtalet genom att göra utredningen.

– Men jag tror man får vara beredd på att prova sig fram, säger hon.

Se mer om migrationsministerns svar i videon nedan.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M): ”Vi har utrett frågan och går tillsammans vidare och tittar på vad vi tror kan bli ett balanserat regelverk.” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.