De danska turisterna Hanna och Ole Bram

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna och Ole Bram campar utanför Marstrand och gläds åt den svaga svenska kronan. ”Det är fint för oss danskar”, säger Hanna Bram. Foto: SVT

Kronan tappar rejält: ”Precis den tiden man inte vill att den ska gå svagt”

Uppdaterad
Publicerad

Sommar, sol och dyr semester. Svenska kronan har den senaste månaden tappat rejält mot euron. Det har gjort det dyrare att resa utomlands.

– Som student är man ju redan ganska fattig, säger Marcus Wistedt som är på väg till festivalen Tomorrowland i Belgien.

Det är inte bara vädret i Sverige som är något ostadigt just nu. Även den svenska kronan är i gungning. Den senaste månaden har kronan tappat cirka 50 öre mot euron.

– Vi har sett en försvagning av svenska kronan sen i juni och det är ju precis den tiden man inte vill att den ska gå svagt, säger Karl Steiner, analyschef på SEB.

I dag kostar en euro 11,77 kr jämfört med 11,22 kr i mitten av juni. Kronan tappar även mot dollarn. Flera orsaker ligger bakom:

– Vi ser att riskaptiten faller och börser går nedåt och i en sån miljö mår svenska kronan dåligt, men det började mycket tidigare med att inflationen kom ner mer än vad man hade förväntat sig, säger Karl Steiner.

Högt tryck på resor

Trots att semestern utomlands snabbt blivit dyrare så går resebokningarna på högvarv. Flera resebolag vittnar om ett högt tryck på resor inom Europa.

– Det är ju en liten kostnad, det är det ju, säger resenären Åsa Englund Svensson som är på väg till Helsingfors på kryssning för att fira sin 50-årsdag.

Lockar turister till Sverige

Men den svaga svenska kronan lockar även till sig en hel del turister. De danska turisterna Hanna och Ole Bram passar på att semestra i Sverige medan kronan ligger lågt.

– Det är bra för oss danskar, säger Hanna Bram och Ole Bram håller med och fortsätter:

– En gång i tiden var den svenska kronan dyrare än den danska, så det är bra att det går åt andra hållet.

Stärks igen till hösten

SEB tror att kronan stärks igen till hösten. Men det kan påverkas av vad som händer i omvärlden.

Den amerikanska centralbanken FED väntas sänka räntan i september, vilket kan ge en skjuts till den svenska valutan.

– Vår tanke är att när vi ska ha semester kring jul så ska det se bättre ut och vi ska ha en starkare krona, säger Karl Steiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.