Kronofogden varnar för riskabla jullån: ”Tänk efter”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga hör av sig till Kronofogden för att få hjälp med sina skulder.

Nu varnar de svenskarna för att falla i julfällan – att ta snabba osäkra lån för att köpa julklappar.

– Det är lätt att handla med hjärtat istället för hjärnan, men det kommer konsekvenser, säger Kronofogdens Tina Häggmark.

Kronofogden har märkt av en ökad oro under coronapandemin. Fler samtal har kommit in till kundtjänsten från svenskar som inte vet hur de ska hantera situationen.

– Många har fått ställa om sin ekonomi totalt. De som har små marginaler har fått det ännu tuffare, säger Tina Häggmark, presstalesperson på Kronofogden.

Varnar unga för att falla i fällan

Myndigheten har också märkt av ett ökat tryck från unga vuxna som sätter sig i skuldfällor under pandemin. Andelen unga som ansökt om skuldsanering ökade med 41 procent under det första halvåret 2020, jämfört med i fjol.

– Att unga skuldsätter sig i så ung ålder är oroväckande. Vi har kontakt med personer som är så unga som 18 till 25 år, säger Tina Häggmark.

En bov i dramat är de många låneinstitut som erbjuder snabba lån, men med extremt hög ränta och dåliga villkor. Just nu finns fler erbjudanden på nätet om att ta snabba sms-lån till jul och nyår.

– Det gäller att verkligen tänka efter. Det är lätt att handla med hjärtat istället för hjärnan, men det kommer konsekvenser. Att bygga skulder för att köpa julklappar är inte den bästa lösningen.

Statistiken släpar efter

Hur många som faktiskt skuldsatt sig under coronakrisen kommer att visa sig först nästa år. Det beror enligt Tina Häggmark på att det finns en fördröjning i Kronofogdens statistik.

– Ofta försöker man så länge det bara går innan du hamnar hos oss. Man säger upp abonnemang och lånar av vänner men till slut går det inte längre. Då kommer en ansökan till oss.

Inte heller hyresskulderna har ökat i statistiken, men det beror enligt Tina Häggmark på att många hyresvärdar varit mer generösa med avbetalningsplaner under pandemin.

– Hyresskulderna finns de facto kvar, de har bara inte börjat drivas in än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.