Foto: Stockholm PRide

Kronprinsessan: Vi får inte bli tysta

Uppdaterad
Publicerad

I år är det Kronprinsessan Victoria som håller i öppningstalet på årets digitala upplaga av Stockholms prideparad.

– Fest, glädje och framförallt stolthet brukar ligga i luften när den stora paraden går genom stan – i år är läget annorlunda, säger hon.

På grund av den rådande coronapandemin hålls årets pridefestival i Stockholm digitalt. i juni meddelades det att Kronprinsessan Victoria skulle bli årets inledningstalare för paraden.

Trots att festivalen i år sker utan den traditionsenliga paraden genom staden, betonar prinsessan i sitt tal att man fortfarande kan uppleva känslan av festivalen på distans.

”Ansvaret vilar på oss alla”

Hon understryker också betydelsen av att genomföra festivalen och att stå upp för hbtq-rörelsen under just pandemin, då mycket sätts på paus och utvecklingen går bakåt på vissa håll.

– Det är en påminnelse om alla de framsteg som gjorts – men också om allt som finns kvar att göra. Och det ansvaret vilar på oss alla. På dig och på mig. Vi får inte bli tysta, säger prinsessan i talet.

Först ut i kungafamiljen

Kronprinsessan Victoria är den första medlemmen av kungafamiljen som deltar i ett sammanhang med Stockholm Pride. Hon har dock visat engagemang för rörelsen vid tidigare tillfälllen, exempelvis under 2014  då hon medverkade på QX-galan och delade ut priset ”Årets homo”.

”Det känns oerhört fint att Kronprinsessan vill inleda vår Digital Pride Parade och stå upp för hbtq-personers rättigheter i en tid när vi tror att det behövs mer än någonsin”, uttalade sig Vix Herjeryd ordförande Stockholm Pride i ett pressmeddelande.

Paraden ersätts i år av en digital manifestation som sänds mellan kl. 12 – 14 på lördagen. Efter Kronprinsessans inledningstal kommer sändningen att bestå av pride-hälsningar både från välkända hbtq-profiler, artister och inskickade bidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.