”Säkerhetskrisen” kring Transportstyrelsen it-upphandling var en mycket allvarlig händelse, konstaterar KU:s ordförande Andreas Norlén (M) vid en presskonferens, men tillägger att det är KU:s uppgift att granska regeringens agerande, inte Transportstyrelsens.
I den frågan riktar KU kritik mot flera ministrar.
– KU konstaterar att näringsdepartementet och justitiedepartementet inte har varit tillräckligt samordnade, säger Norlén (M).
– De har i alltför stor utsträckning agerat var och en för sig.
Löfven fick veta sent
Utskottet ser allvarligt på att det tog såpass lång tid innan statsminister Stefan Löfven (S) fick veta om it-skandalen. I sin roll som statsminister anses Löfven dock ha det yttersta ansvaret för hur saken hanterades.
– Som regeringschef har statsministern det yttersta ansvaret för att rutinerna inte fungerat, säger han.
Det mer specifika ansvaret för den bristande informationsspridningen anses ligga på före detta inrikesministern Anders Ygeman (S). Liknande kritik riktas mot dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson (S).
Däremot kritiserar KU inte försvarsministern Peter Hultqvist (S). Han agerade på ett rimligt sätt i den uppkomna situationen, enligt KU.
Även kritik mot förra regeringen
KU kritiserar även Alliansregeringen för att arbetet med informationssäkerhetsfrågor varit eftersatt och att ”den dåvarande regeringen inte gjorde tillräckligt för att de brister som påpekats skulle bli åtgärdade”, skriver nyhetsbyrån TT.
KU kritiserar särskilt den dåvarande it-ministern Anna Karin Hatt (C) för att ha gett bristfällig information till utskottet.
Hatt sade vid utfrågningen att ansvaret låg på varje departement, men upplyste inte utskottet om att hon hade ett samordningsansvar.
”Det hon sade var således bristfälligt och gav bilden av att frågor om informationssäkerhet inte alls ingick i hennes ansvarsområde. Som tidigare uttalats av utskottet ska uppgifter som lämnas till konstitutionsutskottet vara korrekta och fullständiga”, skriver KU enligt TT.
Lång rad utfrågningar
Under våren har ministrar, statssekreterare och andra frågats ut om it-upphandlingen på Transportstyrelsen, särskilt om huruvida känsliga uppgifter då kunnat hamna i fel händer utomlands.
KU har granskat hur regeringen hanterade uppgifterna kring hur upphandlingen gick till, i en av utskottets mest omfattande ärende på många år.