Drottning Silvia och kung Carl Gustaf på besök hos EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel. Foto: Wiktor Nummelin / TT

Kungabesöket i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Kungaparet gjorde i dag studiebesök i Europaparlamentet i Bryssel och uppdaterades på några av unionens viktigaste frågor. EU förbereder sig för fullt inför valet i vår där desinformation och påverkanskampanjer väntas bli vanligare än någonsin tidigare.

– Tyvärr har vi märkt att det förekommer och det är väldigt obehagligt. Det är definitivt inte bra för demokratin. Man är väldigt orolig för att det här ska gå vidare, säger Carl XVI Gustaf.

Europaparlamentets informationschef berättade om motdrag: en kampanj för att bland annat granska falska nyheter. Men man kommer också försöka få fler att engagera sig i valet den här gången och gå och rösta.

– Sverige är en del av detta, som har sin röst. Det är väldigt viktigt att veta där hemma att det inte bara är där borta någonstans man bestämmer. Därför är det oerhört viktigt att alla går till val i maj, säger Drottning Silvia.

Träffade de svenska EU-parlamentarikerna

EU:s chefsförhandlare för Brexit, Michel Barnier, tog en paus från de intensiva samtalen med britterna för att berätta för kungaparet om Storbritanniens EU-utträde. Förutom möten med EU:s högsta tjänstemän träffade kungen och drottningen också de svenska EU-parlamentarikerna som berättade om hur jobbet i Bryssel och Strasbourg går till. 

– Jag blev glad att höra att de kände att de fick sin röst hörd, och de kände att de kunde göra någonting. Det är viktigt att vi är med och ska vara med, säger Carl XVI Gustaf.

– Syftet är tvåfaldigt. Det är angeläget för kungen och drottningen att de blir uppdaterade på vad som sker i EU. För den europeiska dimensionen är en viktig del av Sveriges samhälle idag. Men det är också en markering från Sveriges högste företrädare att EU är viktigt för oss, säger Sveriges EU-ambassadör Lars Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.