På måndagen överlämnade den särskilda utredaren, kammarrättsrådet Fredrik Fries, sitt betänkande till regeringen i utredningen om språk- och samhällskunskapskrav för permanent uppehållstillstånd.
”Sverige ska närma sig andra länder”
Utredningen bygger på migrationskommitténs förslag, som 2020 föreslog att huvudregeln skulle vara tillfälliga uppehållstillstånd och att man för att beviljas permanent uppehållstillstånd (PUT) behöver uppfylla särskilda krav.
– Syftet är att främja integrationen och ett inkluderande samhälle där individen stärks och ökar sina möjligheter att aktivt delta i samhället, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard på en pressträff.
Enligt Fredrik Fries har flertalet EU-länder samt Norge redan infört krav på språk- eller samhällskunskaper för PUT.
– Sverige är ett av få länder som inte har det än. Tanken här är att den svenska lagstiftningen ska närma sig den som är i andra länder, säger han.
Kunskapskrav från 2027
Själva kunskapsprovet föreslås vara digitalt och med slutna svarsalternativ. Det är indelat i två delar; ett delprov i det svenska språket och ett om det svenska samhället.
– För en person som ska bo och verka här i landet är det helt centralt att ha kunskaper i det svenska språket och känna till de grundläggande förhållandena i det svenska samhället. Det är viktigt att en person förstår vilka skyldigheter, men också rättigheter, man har i samhället, säger Malmer Stenergard.
Provet ska kosta 700 kronor, och det ska gå att genomföra flera gånger.
– Vi har inte föreslagit någon begränsning så man ska kunna göra om provet så många gånger som behövs, säger Fries.
Trafikverket föreslås vara ansvariga för provverksamheten. Kunskapskravet väntas träda i kraft den 1 juli 2027.
Regeringen kommer nu att skicka förslaget på remiss.
Vilka ska omfattas av kunskapsprovet? Här är förslaget i korthet
Utredningen föreslår att den som har fyllt 18 år ska omfattas av kunskapskravet.
Den övre gränsen är pensionsåldern, eller mer specifikt personer som har rätt till inkomstgrundad ålderspension, garantipension eller äldreförsörjning enligt socialförsäkringsbalken.
Kvotflyktingar är helt undantagna de särskilda kraven. En kvotflykting är en utlänning som har tagits emot i Sverige inom den så kallade flyktingkvoten, det vill säga det beslut om överföring av skyddsbehövande (vidarebosättning) som har varit rådande sedan 1950-talet.
Inte heller personer med särskilda skäl, fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar eller andra personliga förhållanden, ska omfattas av kravet.
Kunskapsprovet regleras enligt betänkandet i utlänningslagen (2005:716) och i utlänningsförordningen (2006:97).
Och vilka är då kunskapskraven? I svenska nivå A2 (”nybörjarnivå”), och i samhällskunskap sådant som att bo i Sverige, individens rättigheter och skyldigheter, att bilda familj, påverka, vårda sin hälsa och åldras.
Källa: Regeringen och SOU 2023:25