Enligt det Internationella havsforskningsrådet ICES, har det aldrig tidigare funnits så lite könsmogen strömming i Östersjön som nu, som mätt i fiskens biomassa sedan 1974.
Det är den storskaliga trålningen efter strömming till fiskmjöl, som är orsaken till kollapsen menar Dennis Bergman vars familj fiskat i sekler i Norrsundet norr om Gävle. Men längs hela Östersjökusten slås det småskaliga fisket ut, en efter en lägger ner.
– Förr kunde vi få mellan ett halvt och ett ton strömming där vi nu får femton till tjugo kilo, så ser vår bistra verklighet ut, säger Dennis Bergman.
Fiskexperten: Går att vända
Men det går att vända menar fiskexperten Christian Tsangarides, på organisationen Low Impact fishers, som samlar kustfiskare i hela Europa. Han pekar på exemplet Rigabukten där Lettland och Estland delar på förvaltningen av fisket.
– Där har politikerna bestämt sig för att rädda fisken, säger Christian som menar att Estland och Lettland samarbetar istället för konkurrerar om fisken i Rigabukten.
EU-kommissionen föreslog i höstas ett fiskestopp men det stoppades. Bland annat den svenska regeringen drev igenom betydligt lägre fiskekvoter i Östersjön istället, som regeringen menar gynnar det småskaliga fisket.
– Jag har hållit på med det här aktivt i femton år nu och vet att det pratas väldigt mycket men inget händer, säger Dennis Bergman som ändå hoppas på en framtid och att kunna servera och sälja egenfångad fisk vid Norrsundet norr om Gävle.
Peter Kullgren (KD): Går framåt
Landsbygdsminister Peter Kullgren menar att regeringen är på rätt väg och lyfter att de varit med och förhandlat fram minskade kvoter med 70 procent i EU.
– Det är kvoterna, havsmiljön och predatorer som säl och skarv som är stora problem för strömmingen och vi går framåt på alla de områdena, säger han i SVT:s Aktuellt.