Kvarlevor på väg till Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

Efter en mångårig process återlämnades mer än hundra år gamla rester av fem maorier till Nya Zeeland vid en ceremoni i Göteborg på onsdagen. Framöver ska liknande överlämningar underlättas av en katalog av mänskliga kvarlevor på nätet.

Arbetet med databasen, som omfattar mer än bara kvarlevor, pågår för fullt. Det berör de fyra statliga museerna för världskultur och handlar i runda slängar om 460.000 föremål, varav cirka 270.000 redan finns katalogiserade i digital form.

Om allt går som planerat ska inventarierna från Världskulturmuseet i Göteborg och Etnografiska museet i Stockholm finnas online innan året är slut.

Onsdagens återlämning började under ceremoniella former i en benkällare i Slottsskogen. Ett kranium och ett nästan komplett skelett packades om på Naturhistoriska museet och fraktades till Världskulturmuseet där det formella överlämnandet till delegationen från Nya Zeeland ägde rum.

-Det är viktigt att föra hem dem, så att vi får sörja dem och sedan göra efterforskningarför att spåra ättlingarna. Det vore en stor glädje, säger Hema Temara, från Museum of New Zeeland, till Aktuellt.

Maorierna, som varit en utsatt grupp i Nya Zeeland, har sedan början av 2000-talet jobbat för att få hem sina förfäders kvarlevor som finns utspridda på museer runtom i världen.

Det blir allt vanligare att museiföremål skickas tillbaka till ursprungslandet. Arbetet med detta är tidskrävande och i detta fall har det tagit flera år.

-För oss betyder det att vi skapar en ny dialog med människor och museer runtom i världen. För de människor som är företrädare för kvarlevorna betyder det givetvis att vissa saker kommer till ro och man kan begrava sina anförvanter, säger Karl Magnusson vid Statens museer för världskultur.

Sara Dobareh

TT

Gåva från sjökapten

• Världskulturmuseet och Naturhistoriska museet i Göteborg har lämnat tillbaka kvarlevor av fem individer som sannolikt är av maoriskt ursprung. Det rör sig om en torkad kvinnohand, två underarmsben, ett kranium samt ett nästan komplett skelett.

• Kvarlevorna tros ha varit en gåva från en sjökapten till Göteborgs museum år 1843.

• Eftersom Världskulturmuseet är statligt krävdes tillstånd från regeringen innan överlämnandet kunde äga rum.

• Statens museer för världskultur driver fyra museer: Etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.