Foto: TT

Kvinnor får inte orgasm lika ofta

Uppdaterad
Publicerad

Män får oftare orgasm än kvinnor – samtidigt får lesbiska kvinnor oftare orgasm än heterosexuella kvinnor.

– Många tror att penis-i-slida-samlaget ska räcka för att uppnå orgasm, men det gör det sällan. De allra flesta behöver direkt stimulans på klitoris, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Det kallas för orgasmglappet. Enligt flera studier är det få kvinnor som får orgasm av vaginalt sex. De flesta kvinnor får det genom att stimulera klitoris.

– Så slicka på, det kommer ge mycket mer njutning och fler orgasmer. Man kan också stimulera med fingrar eller sexleksak. Att gnida klitoris mot en kroppsdel gör ju också att klitoris får den här nödvändiga stimulansen, säger Suzann Larsdotter.

SVT Nyheter förklarar

Läs mer: Anna och Amandas sexpodd hjälper tjejer få orgasm

I en amerikansk studie publicerad i år svarade 95 procent av de heterosexuella männen att de nästan alltid får orgasm vid sex med en kvinna. Bland heterosexuella kvinnor är det 65 procent.

– Precis som med löneglappet är också orgasmglappet en strukturell orättvisa. Det är ju en fråga om ojämlikhet och ojämställdhet och en likadan skillnad som andra maktskillnader mellan män och kvinnor, säger Suzann Larsdotter.

”Det behövs mer jobb för en tjej”

När SVT Nyheter frågar människor på stan i Stockholm vad det beror på är det många som svarar att de tror att det handlar om bristande kommunikation.

– Kvinnor kan ju säkert vara tydligare med hur de vill ha det för att få orgasm. Om de vet det, alla kanske inte vet hur de vill ha det heller, säger Ella Edlund.

– Det beror väl kanske på mäns okunskap om kvinnan och deras orgasmer, säger Wille Tennander.

– Det brukar ju behövas mer jobb för en tjej. Det är ju säkert därför det är så, säger Denise Larsson.

Homosexuella kvinnor hittar rätt

Samma studie visade också att lesbiska kvinnor får mer orgasm än heterosexuella kvinnor. Bland homosexuella kvinnor svarade 86 procent att de nästan alltid får orgasm vid sex medan det bland heterosexuella kvinnor alltså är 65 procent.

Homosexuella män kommer strax efter heterosexuella män i studien på 89 procent. Studien är gjord i USA där över 50.000 personer svarat på en enkät.

TV: Sexologens tips för att uppnå orgasm

Att det är vanligare för homosexuella kvinnor att få orgasm beror på att det i de akter är vanligare med stimulans av klitoris, menar Suzann Larsdotter.

– Lesbiska kvinnor har inte alls samma fokus på penetration. Och så turas de om, det finns ingen dröm om den samtidiga orgasmen utan man stimulerar varandra tills båda fått en eller flera orgasmer.

De kvinnor som i studien uppgav att de oftare får orgasm sa bland annat att de i större grad får oralsex, att de har sex under en längre tid samt att de berättar för sin partner vad de gillar i sänghalmen.

– Man måste kommunicera med sin partner. Ingen kan automatiskt veta vilka knappar som ska tryckas på, säger Suzann Larsdotter.

”När killen kommit är det klart”

På Medborgarplatsen i Stockholm sitter tre vänner i 18-årsåldern och reflekterar över den ställda frågan. Det är vanligt att tjejer i deras ålder inte får orgasm med sina pojkvänner, berättar de.

– Jag har flera tjejkompisar som aldrig uppnått en orgasm fast att killen kommer typ varje gång, säger Ellen Rasmussen.

– Man säger typ att det är klart när killen har kommit. Det spelar ingen roll om tjejen kommit eller inte, fortsätter hon.

Evelina Prajumsook och Denise Larsson håller med.

– Tjejen kanske gör det på vägen men när killen kommit är det klart, säger Denise Larsson.

FAKTA: Det här ökar chanserna att få orgasm

  • Att vara nöjd med sitt förhållande
  • Berätta vad du gillar i sänghalmen
  • Beröm din partner när hen gjort något bra
  • Skicka upphetsande meddelanden
  • Klä dig i sexiga underkläder
  • Testa nya positioner
  • Få anal stimulans
  • Lev ut fantasier
  • Prata sexigt med din partner
  • Uttryck kärlek under sex
  • Oralsex
  • Att ha sex under en längre tid

Källa: Amerikanska studien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter förklarar

Mer i ämnet