• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvinnorna har svårast att få jobb – männen får stödet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att utrikesfödda kvinnor har svårast att komma in på svensk arbetsmarknad är det fler män än kvinnor som deltar i Arbetsförmedlingens insatser. Nära dubbelt så många utrikesfödda män än kvinnor har jobb med statligt lönestöd, och med nystartsjobben blir skillnaden ännu större.

Statistik som Arbetsförmedlingen tagit fram åt SVT visar en dyster bild av jämställdheten när det gäller Arbetsförmedlingens insatser för utrikesfödda.

Betydligt fler män

I januari hade drygt 2.000 fler män än kvinnor ett så kallat instegsjobb där staten betalar 80 procent av lönekostnaden. Och när det gäller nystartsjobben, som är den mest använda åtgärden, var det drygt 10.000 fler män än kvinnor som hade ett jobb, om man ser till dem födda utanför Europa.

Särskilt uppdrag

Nyligen gav arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ett särskilt uppdrag till Arbetsförmedlingen att ta fram en handlingsplan för utrikesfödda kvinnor. Uppdraget ska redovisas i april.

– Arbetsförmedlingen har inte jobbat tillräckligt aktivt med de här kvinnorna och nu har de fått i uppdrag att göra det. Det är viktigt, inte bara för att finansiera välfärden utan också för att de här kvinnorna ska vara självständiga och jämställda på samma sätt som kvinnor som är födda i Sverige, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Går trögt

Hon nämner även extratjänsterna inom välfärden som en möjlighet för just utrikesfödda kvinnor. Åtgärden var ett av Socialdemokraternas stora vallöften och tanken var att de skulle bli drygt 30.000 till 2020.

Men det har gått mycket trögt. I januari hade drygt 2.000 personer en extratjänst, av dem var 471 kvinnor födda utanför Europa.

Fakta: Arbetsförmedlingens insatser

Arbete med stöd

  • Kvinnor födda utanför Europa: 4.940
  • Män födda utanför Europa: 8.840

Nystartsjobb

  • Kvinnor födda utanför Europa: 6.995
  • Män födda utanför Europa: 16.105

Arbetsmarknadsutbildning

  • Kvinnor födda utanför Europa: 2.534
  • Män födda utanför Europa: 4.339

Källa: Arbetsförmedlingen, januari 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.